Direct naar artikelinhoud

Toch uitstel voor inperking expatregeling

Er komt een overgangsregeling voor de inperking van de 'expat ruling', een belastingvoordeel voor internationals.

Toch uitstel voor inperking expatregeling
Beeld ANP

Dat betekent dat de huidige regeling, waarbij buitenlandse werknemers over dertig procent van hun jaarinkomen geen belasting hoeven te betalen gedurende acht tot tien jaar, langer in zijn huidige vorm blijft bestaan.

Aanvankelijk zou de duur van die regeling volgend jaar worden teruggebracht naar vijf jaar. Veel expats zouden dan ineens 500 tot 1000 euro per maand aan inkomsten verliezen, terwijl ze hun financiële planning hadden gebaseerd op de voordelige regeling. De maatregelen worden nu twee jaar uitgesteld.

Landelijk maken zeker 60.000 mensen gebruik van de regeling. Daarvan woont tweederde in de regio Amsterdam. 

Vestigingsklimaat
De 'expat ruling' is in het leven geroepen omdat expats wel meebetalen aan collectieve pensioenregelingen en arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen, maar daar meestal geen gebruik van maken omdat ze ooit weer zullen vertrekken.

Bovendien zorgt het voordeeltje voor een goed vestigingsklimaat voor internationale bedrijven. In omliggende landen met uitzondering van Duitsland gelden vergelijkbare regelingen, meestal beperkt tot vijf jaar.

Doordat de afschaffing van de dividendbelasting definitief niet doorgaat, heeft het kabinet nu ruimte om het vrijgekomen geld onder andere te investeren in de overgangsregeling. 

Winstbelasting verder omlaag
Het kabinet heeft ook besloten om voor alle bedrijven, van klein tot groot, de winstbelasting de komende jaren nog verder omlaag te trekken.

Er lagen al plannen om de vennootschapsbelasting voor grote ondernemingen stapsgewijs te verlagen van 25 naar 22,25 procent en die voor het midden- en kleinbedrijf van 20 naar 16 procent.

In de nieuwe plannen die staatssecretaris Menno Snel (Financiën) heeft ontvouwd, komen de tarieven in 2012 uit op respectievelijk 20,5 en 15 procent.  

Grote bedrijven
Grote bedrijven moeten wel wat langer wachten op verlaging van de winstbelasting. De eerste stap die voor volgend jaar gepland stond, gaat niet door. Maar in de twee jaar daarna daalt de belasting op bedrijfswinsten boven de 200.000 euro dus wel een stuk sneller dan voorzien.

Om het ondernemersklimaat verder te verbeteren wordt vanaf 2021 structureel 200 miljoen euro uitgetrokken om de werkgeverslasten op arbeid te verlagen.

Minister-president Mark Rutte.Beeld ANP

Het kabinet verzacht daarnaast de pijn voor directeuren-grootaandeelhouders, die voortaan belasting moeten gaan betalen op hoge leningen die zij afsluiten bij hun eigen onderneming. 

Ook wordt het innovatieve bedrijven met een extra belastingkorting makkelijker gemaakt te investeren in onderzoek en ontwikkeling.

1,9 miljard euro
Alle maatregelen bij elkaar zijn goed voor een bedrag van circa 1,9 miljard euro structureel vanaf 2020. Dat is ook het bedrag dat gemoeid was met de afschaffing van de dividendbelasting. 

Minister-president Mark Rutte had eerder op de dag al aangekondigd dat de extra financiële ruimte door het schrappen van die maatregel geheel ten goede zou komen aan het bedrijfsleven.

Lees ook: Expat kan verblijf straks niet meer betalen