Waarom Trump dit opmerkelijke schilderij van hem liet ophangen in het Witte Huis (en hij zelfs de artiest belde)

Trump die een cola zero drinkt met de grootste namen uit de Amerikaanse geschiedenis. Dat bijzondere beeld kan je zien op een indrukwekkende print in het Witte Huis. De president was immers zo onder de indruk van het kunstwerk dat hij het doek ophing in één van de grote hallen in het presidentieel paleis. Opmerkzame kijkers zagen hoe het tafereel opdoemde achter de president en dat zorgt voor een schokgolf van gemengde gevoelens op sociale media.

mrra

Het is op zijn zachtst gezegd een opmerkelijk zicht. Donald Trump die blij zit te glunderen samen met zijn lachende voorgangers. Een gezellig onderonsje met ronkende namen als Abraham Lincoln, Teddy Roosevelt, Ronald Reagan, Gerald Ford, Dwight Eisenhower, Richard Nixon, Calvin Coolidge, allebei de Bushes en Warren G. Harding aan zijn zij. Met zijn rode das springt Trump eruit, en ook het typerende glas cola zero, toont een ander tijdperk. ‘The Republican Club’, zo heet het kunstwerk.

© rr

Ongezien

De kans dat het publiek de print ooit zou zien, was klein. Maar tijdens een interview voor ‘60 Minutes’ op CBS, dook het doek dan toch op.

Een opmerkzame kijker gooide het opmerkelijke beeld op Twitter en dat kon meteen op een overvloed aan gemengde gevoelens rekenen.

Talloze tegenstanders verbaasden zich over “Trumps grootheidswaanzin” en “het egocentrisme van de huidige president”. Het feit dat de huidige Amerikaanse president zo breed glimlacht, lijkt ook heel wat mensen te storen. “Lincoln zou zich omdraaien in zijn graf, als hij zou zien hoe The Donald nu omgaat met onze republikeinse waarden”, klinkt het. Verbaasd reageren volgers dan ook: “Waarom denkt hij in godsnaam dat hij daar tussen die mannen thuishoort?”

Heel wat mensen konden het bovendien niet laten om de link te zien met de populaire schilderijen van honden die pokeren. En ze vroegen zich af welke president bij welk dier past...

© New York Public Library’s Digital Library

Het geliefde pluspunt van Trump: de glimmende lach

Maar er zijn ook fans, onder wie Donald Trump zelf. Hij was naar verluidt zo onder de indruk van het werk dat hij twee weken geleden zelf naar de artiest belde om de loftrompet te steken. “Ik kon het amper geloven, toen mijn vrienden belden om te zeggen dat Trump het zelfs had opgehangen. Meestal gooien ze zo van die cadeaus gewoon weg, maar het feit dat hij het toch een plaatsje heeft gegeven, vind ik geweldig”, zei schilder Andy Thomas aan Time.

“Hij zei me: ‘Meestal hou ik niet van portretten van mij. Maar deze is geweldig.’ En ik moet toegeven, dat is ook zo, want hij is héél moeilijk om te schilderen. Er zijn er heel slechte van hem in omloop”, aldus Thomas. De artiest vond dat vooral “de valse glimlach” moeilijk was om na te schilderen, zelfs na het bekijken van een duizendtal foto’s. “Als Trump glimlacht dan steekt hij zijn kin omhoog en ontbloot hij zijn tanden. Dat ziet er geweldig uit voor karikaturen, maar flatterend is het niet. Dus ik heb heel lang moeten zoeken naar een beeld waarop hij echt oprecht glimlachte.”

Op het einde kreeg het gesprek volgens Thomas een bizarre wending. “Nadien vroeg hij of ik vond dat hij een goede president was en wat mijn buren van hem dachten. Hij polste ook nog naar mijn mening over wie er zou winnen in de race naar de senaat: de democraat Claire McCaskill of de pro-Trump republikein Josh Hawley. Toen dacht ik echt: ik ben maar een artiest, hé.”

Aangeboden door onze partners