Direct naar artikelinhoud

Geen harde brexit? 'Jaren heeft Brussel gedicteerd wat we mochten doen. Daar ben ik klaar mee'

Ian Gardner is automonteur in Birmingham.Beeld -

De brexit-onderhandelingen naderen de ontknoping met een EU-top deze week in Brussel. Hoe kijken de 17,4 miljoen Leave-stemmers nu naar de brexit?

Ian Gardner legt zijn gereedschap er graag even voor neer. De 51-jarige automonteur uit Birmingham stemde twee jaar geleden voor een vertrek uit de EU, maar is allesbehalve blij met hoe de onderhandelingen nu verlopen. "Ik denk niet dat iemand weet wat er op dit moment gebeurt. Het is een zooitje, niet?"

Gardner wil een harde brexit. Zo veel mogelijk banden met de EU doorsnijden, zodat de Britten weer de controle terugkrijgen over hun grenzen en wetten. "Ik wil dat we handelsdeals sluiten met landen buiten de EU. Jarenlang hebben ze ons vanuit Brussel gedicteerd wat we mochten doen. Daar ben ik helemaal klaar mee, daar moeten we vanaf."

Het enige wat ik zie, is een partij die onderling ontzettend veel ruziemaakt. Ze zijn de regie volledig kwijt
Ian Gardner

Minder bemoeizucht uit Brussel

Ook was een einde maken aan het vrij verkeer van personen voor hem een belangrijke reden om de EU uit te willen. "Ik stemde Leave omdat er veel te veel immigranten naar Groot-Brittannië komen. Het is uit de hand gelopen. We hebben al genoeg problemen in ons land, die moeten we eerst oplossen."

Maar hij vreest dat premier May niet aan al zijn wensen gehoor zal geven. Ook hij ziet de berichten dagelijks in de kranten over hoe de regering steeds meer rode lijnen overboord heeft gegooid. Het beruchte Chequers-plan van de regering, waarbij de Britten aansturen op een veel zachtere brexit, komt totaal niet meer overeen met waar hij bij het referendum voor stemde. Ook is hij zijn geloof in de huidige regering volledig kwijt. "Het enige wat ik zie, is een partij die onderling ontzettend veel ruziemaakt. Ze zijn de regie volledig kwijt." En als er geen harde brexit komt, beschouwt Gardner dat als verraad van de kiezer.

Angst voor de periode na brexit heeft hij niet. Hij gelooft heilig dat minder bemoeizucht uit Brussel het leven op de Britse eilanden beter zal maken. Zo moet je tegenwoordig een heffing betalen als je het centrum van Birmingham in wil met de auto, een soort vervuilingstoeslag. "Belasting op belasting krijgen we erbij. En zo'n congestion charge is het idee van de EU." Het feit dat niet de EU, maar het stadsbestuur van Birmingham over dit soort maatregelen gaat, gaat er bij hem niet in. "De EU legt ons op hoeveel we mogen uitstoten aan uitlaatgassen. Daar begint het mee."

Oud-minister roept op tot opstand tegen Theresa May

De voormalige Britse minister voor brexit-zaken David Davis heeft het Britse kabinet opgeroepen in opstand te komen tegen de wijze waarop premier Theresa May de onderhandelingen voert over het Britse vertrek uit de Europese Unie. Dat deed Davis gisteren in een opiniestuk in The Sunday Times. 'Dit is een van de meest fundamentele besluiten die onze regering in de moderne tijd heeft genomen', schrijft Davis. 'Het is tijd voor onze kabinetsleden om hun collectieve gezag uit te oefenen.'

De oud-minister ergert zich onder meer aan het voornemen om in de douane-unie te blijven totdat de 'grenskwestie' van Noord-Ierland is opgelost. Nu is er vrij verkeer van goederen en personen over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Die grens moet strenger gecontroleerd worden als de Britten uit de douane-unie stappen. Maar het zou tot 2025 kunnen duren voordat dit probleem is opgelost, waardoor het Verenigd Koninkrijk nog jaren 'gevangen' zou blijven in de douane-unie. Dat zou het lastiger maken voor Londen om nieuwe handelsakkoorden met te sluiten.

Volgens Davis begint bij bedrijven in Duitsland de paniek toe te slaan over de gevolgen van een brexit zonder deal. Ook landen als Ierland, België en Nederland zouden in dat geval grote schade kunnen lijden. Volgens Davis biedt dat doemscenario mogelijkheden om bij de EU concessies los te peuteren. 'Het is tijd om ons harder op stellen', aldus de Conservatieve politicus.

Lees ook:

Echt dol waren de Britten nooit op Europa

Dat Groot-Brittannië de Europese Unie in maart verlaat is een feit. Hoe is echter nog totaal onduidelijk. De druk op de bijeenkomst van Europese regeringsleiders woensdag en donderdag is groot. Veertig jaar geleden nog steunden Labour én de Conservatieven de toetreding vol overtuiging. Hoe kon de euroscepsis zo toenemen?