'Pizza's en patatzakken moeten kleiner in Groot-Brittannië'
Steeds meer kinderen uit Groot-Brittannië hebben obesitas. Om dat tegen te gaan is bedacht om quiches en pizza's kleiner en minder calorierijk te maken.
Patatzaken moeten kleinere porties friet serveren, vindt een Britse groothandel. Een extra kleine portie is een gezondere optie, vindt JJ Food Service. Het bedrijf verkoopt friet aan meer dan duizend cafetaria.
Ook een pizza in Groot-Brittannië moet kleiner. Binnenkort mag de lekkernij misschien niet meer dan 928 calorieën bevatten en dat is een stuk minder dan wat er momenteel geserveerd wordt in take-awayshops, restaurants en winkels. Een quiche daarentegen zou niet meer dan 695 calorieën mogen tellen. Public Health England meent dat de drastische maatregelen nodig zijn om de obesitascrisis van de Britten te bestrijden.
Allemaal maatregelen die de klanten ook willen, zo blijkt uit een enquête die de industrie heeft gedaan onder consumenten: 45 procent zou behoefte hebben aan kleinere porties. In dezelfde enquête zei 36 procent van de respondenten dat ze voor een kleinere portie vissen zouden kiezen, als dat mogelijk was. Daarmee wilden ze het aantal calorieën dat ze innemen indammen.
Obesitas bij kinderen komt steeds vaker voor in Groot-Brittannië. De oplossing om kleinere porties te gaan serveren is een goede idee, vindt de Vlaamse diëtiste Tanja Callewaert. ,,Het is een goed idee om porties te verkleinen, omdat mensen toch sowieso ongezonde voeding eten", legt Callewaert uit. ,,Uiteraard gaan we niet aanraden om pizza te eten, maar je kan het tegenwoordig niet meer wegdenken uit onze leefwereld. Als we dat eten gaan verbieden, dan krijg je het omgekeerde effect en gaan kinderen het juist eens zo graag willen eten."
Al is voeding uiteraard niet de enige belangrijke factor. ,,Het is belangrijk dat je gaat focussen op een gezonde levensstijl, dat is niet alleen voeding maar daar komt ook beweging bij kijken. We gaan nergens komen door bepaalde voeding volledig te vermijden. Dan krijg je een soort van verboden vrucht en gaan mensen er nog meer naar verlangen. Een kleinere gecontroleerde portie is daarom een betere manier om met ongezond eten om te gaan", stelt de diëtiste.
Tijd om te eten
Daarnaast is het ook belangrijk dat het probleem bij de wortels aangepakt wordt. ,,Het is zo belangrijk dat je kinderen een goed voorbeeld geeft wanneer je hen leert eten. Schrap geen gezonde voedingswaren zoals volkoren uit hun voeding en neem de tijd om samen met hen te eten", geeft Callewaert nog mee.
Zin gekregen in pizza Probeer deze vegetarische eens:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Consumentenbond
Van de 155 geteste inductiekookplaten is deze de beste: elke kookzone heeft eigen boostfunctie
-
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Nergens in Nederland geniet je van zoveel Michelinsterren tegelijkertijd als half maart in kasteel De Wittenburg in Wassenaar. ,,Er komen gasten uit plaatsen waar ik nog nooit van heb gehoord.”Den Haag, Wassenaar -
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2
Ben je een echte koffieliefhebber? Dan is het overwegen van een halfautomatische espressomachine de moeite waard. Wat is de beste pistonmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?
In de Kwestie leggen we elke werkdag een vraag over een actueel thema aan onze lezers voor. Reageer hieronder ook op deze kwestie. -
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’
-
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
-
-
-
PREMIUM5 keukenmythes
Waarom je champignons best mag afspoelen, maar gekookte pasta absoluut niet
Verdampt alcohol tijdens het koken? Verliezen champignons hun smaak als je ze wast? Iedereen die wel eens de pollepel in de hand neemt, kent van die keukenwijsheden waarbij je denkt: klopt het nou wel of niet? Deze redactie zet er vijf op een rij. ‘Arme spinazie. De bladgroente kampt al eeuwig met valse geruchten.’ -
PREMIUM8 vragen18
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt?
-
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
-
VIDEO
Friese topkok wil na twintig jaar af van zijn Michelinster
Een opmerkelijk verzoek: Jan Gaastra (59), topkok van restaurant Koriander in Drachten, wil zijn Michelinster inleveren. De druk die met de ster gepaard gaat, wordt hem te veel. -
-
Culinair festival gaat plots niet door: organisatie wacht acht maanden tevergeefs op vergunning
Den Haag