Een Ierse rund op stal, met kop vol wratten
NOS NieuwsAangepast

Wakker Dier undercover: onverdoofde castraties, vieze stallen Iers rundvee

Onverdoofde castraties, vieze stallen en kale plekken. Er is veel mis met de leefomstandigheden van Iers rundvee, concludeert dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier na undercoverbezoeken aan dertien boerderijen in Ierland.

Nagenoeg alle Nederlandse supermarkten verkopen Iers rundvlees. Het product heeft een diervriendelijk imago, omdat de dieren in reclame-uitingen vaak vrolijk grazend in een weiland worden getoond. Dat imago was voor Wakker Dier aanleiding het onderzoek te doen.

Supermarkten Albert Heijn en Jumbo zeggen zich niet te herkennen in het door Wakker Dier geschetste beeld. Albert Heijn ging zelf kijken bij zijn eigen toeleveranciers en zegt dat daar alles in orde was. Volgens een woordvoerder lijkt Wakker Dier vooral de excessen uit te lichten.

Jumbo, dat ook geregeld de veehouderijen bezoekt en controleert, zegt geschrokken te zijn door het rapport. "We willen dit graag verder onderzoeken", aldus een woordvoerder.

Dit onderzoek toont het belang aan van een keurmerk met degelijke eisen op het gebied van dierenwelzijn.

Wakker Dier

De omstandigheden waarin de dieren bij de onderzochte boerderijen werkelijk leven zijn slechter dan die voor runderen in Nederland, zegt Wakker Dier. Onderzoekers gingen afgelopen winter in Ierland kijken.

Ze troffen bomvolle stallen aan waarin de runderen in de winter minimaal vier tot vijf maanden doorbrachten, meestal op harde betonnen roostervloeren. Twee boeren gaven toe dat ze hun stieren onverdoofd castreerden. Zeven boeren onthoornden hun dieren zonder verdoving. In de Nederlandse veesector moet dat gebeuren met verdoving.

De bezochte stallen waren daarnaast bevuild. Soms stonden de dieren tot over hun hoeven in de mest en op alle boerderijen waren runderen te zien met kale plekken.

Nederland staat in de top-vijf van landen waarnaartoe Ierland vlees exporteert. Zo exporteerde het land in 2016 voor zo'n 2,4 miljard euro 535.000 ton rundvlees. 45.000 ton, ter waarde van 200 miljoen euro, ging naar Nederland.

60 procent van het vlees heeft het keurmerk Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme (SBLAS). Volgens Wakker Dier bewijst het onderzoek dat het keurmerk weinig voorstelt.

"Dit onderzoek toont het belang aan van een keurmerk met degelijke eisen op het gebied van dierenwelzijn. Wakker Dier wil dat supermarkten stoppen met de verkoop van Iers rundvlees zolang dit niet minimaal aan de eisen van één ster Beter Leven van de Dierenbescherming voldoet", aldus Wakker Dier.

We hebben wel het gevoel dat hier vooral de excessen zijn uitgelicht.

Albert Heijn

Supermarkt Albert Heijn ziet op basis van het onderzoek geen reden gehoor te geven aan de oproep van Wakker Dier. "Natuurlijk zien wij ook de foto's en daar kunnen en willen we niet omheen. Maar we hebben wel het gevoel dat hier vooral de excessen zijn uitgelicht, hoe betreurenswaardig die ook zijn", zegt een woordvoerder.

"Omdat dit onderzoek eigenlijk eerder gepubliceerd zou worden, zijn we zelf in Ierland geweest. Bij de bedrijven waarmee wij werken zagen wat dat de runderen voldoende ruimte kregen, er rustig bij lagen en veel tijd in de wei doorbrachten."

Over het SBLAS-keurmerk heeft de supermarkt een andere mening dan Wakker Dier: "Dat voldoet aan de EU-regels en eigenlijk aan meer". Albert Heijn zegt wel te willen nadenken over hoe de producten gepresenteerd worden in de winkels.

Supermarkt Jumbo is in gesprek met de Ierse voedingsmiddelenorganisatie Bord Bia, zegt een woordvoerder. "Dat gaat onder meer over hoe om te gaan met zaken als castratie, huisvesting en mogelijke borging van het Beter Leven Keurmerk binnen de Ierse standaarden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl