Direct naar artikelinhoud
nieuwszweedse formatie

Zweedse leider van centrumrechts geeft formatie op

Ulf Kristersson, de leider van de liberale en centrumrechtse alliantie van vier Zweedse partijen, geeft zijn pogingen een regeringscoalitie te smeden op. 

Ulf Kristersson.Beeld AFP

Kristersson heeft de parlementsvoorzitter zondag verteld alles geprobeerd te hebben, maar geen enkele kans te zien op een coalitie waar de alliantie zich in kan vinden. Hij heeft onder meer met de regerende sociaaldemocraten gesproken. 

Zweden koos 9 september een nieuw parlement van 349 zetels. De ‘groene’ en centrumlinkse coalitie onder leiding van de sociaal-democratische premier Stefan Löfven behaalde 144 zetels, slechts één meer dan Kristerssons alliantie. Vrijwel niemand wil voor de vorming van een coalitie een beroep doen op de grote winnaar van de verkiezingen, de rechts-populistische Zweden Democraten (SD) van Jimmie Akesson. Zijn overwinning was minder groot dan verwacht, maar met 62 zetels heeft de SD voor de vorming van een regering een sleutelpositie gekregen.

Zweden zet Europese trend voort: formatie regering zit muurvast

Twee weken na de verkiezingen zit de coalitievorming in Zweden muurvast, schreven we eind september. De zittende regering van de Sociaaldemocraten is op de eerste vergadering van het nieuwe parlement weggestemd, ondanks dat de partij van premier Stefan Löfven als grootste uit de bus was gekomen. Na Spanje, Nederland, Italië en Duitsland gaat nu ook Zweden een moeilijke formatie beleven met een versplinterd politiek landschap