Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische partij N-VA
NOS NieuwsAangepast

Vlaams-nationalisten grootste in Antwerpen, maar uitslag valt tegen

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    correspondent Europa

De N-VA van Bart De Wever blijft na de gemeenteraadsverkiezingen in België verreweg de grootste partij in Antwerpen. Toch valt de uitslag voor de Vlaams-nationalisten tegen. De partij verliest in heel Vlaanderen ten opzichte van vorige verkiezingen. Het uiterst rechtse Vlaams Belang, de andere Vlaams-nationalistische partij, maakt een comeback en krijgt veel van de stemmen die de N-VA verliest.

Ondanks zijn winst in Antwerpen zal De Wever dus niet helemaal tevreden zijn. Zijn coalitie houdt slechts een nipte meerderheid van één zetel. De andere coalitiepartners weten nog niet of ze met De Wever door willen, maar het is bijna onmogelijk om een coalitie zonder De Wever te vormen.

Grootste Vlaamse partij

De Wever maakte zijn N-VA de afgelopen jaren tot de grootste partij van Vlaanderen. Veel Vlaams Belang-stemmers liepen naar hem over, omdat andere partijen niet met het Vlaams Belang willen besturen en wel met de N-VA. Het lijkt erop dat die mensen nu toch terugkomen bij het Vlaams Belang, dat op veel plekken wint.

De N-VA hoopte juist op een grote winst, waardoor de partij de positie als grote volkspartij van de christendemocraten konden overnemen. Maar dat is dus niet gelukt.

Net als in de Duitse deelstaat Beieren, waar de afgelopen dag ook verkiezingen waren, winnen de groene partijen in België stevig. In Antwerpen verdubbelen ze hun zeteltal. De kans dat ze daar gaan besturen is echter klein, omdat ze de partij van De Wever hebben uitgesloten.

Wallonië

In Franstalig België heeft de linkse PS vrij veel verloren. De partij bestuurt Wallonië al decennia, maar gaat de afgelopen jaren gebukt onder corruptieschandalen. Ondanks het verlies wist de PS in de meeste Waalse steden wel de grootste te blijven.

De uiterst linkse PVDA-PTB profiteerde van de neergang van de PS. De PVDA-PTB is de enige partij die zowel in Vlaanderen als in Wallonië verkiesbaar is. Ook in Vlaanderen heeft die partij gewonnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl