Franse onderscheidingen voor nazi-jagers

De bekendste Frans-Duitse nazi-jagers zijn in Frankrijk door president Macron nogmaals geëerd voor hun dappere strijd in de jacht op oorlogsmisdadigers. Het gaat om het echtpaar Serge en Beate Klarsfeld. Hij ontving de Légion d’honneur, de hoogste onderscheiding van Frankrijk en een ridderorde. Zij kreeg Orde van Verdienste. De Fransman Serge Klarsfeld (83) en zijn Duitse vrouw Beate Künzel (79) trouwden in 1960 nadat ze samen enkele nazi’s of oorlogsmisdadigers opspoorden. Door toedoen van het koppel kon onder andere de beruchte, in Frankrijk opererende, Klaus Barbie gearresteerd worden.

Barbie was een Duitse Gestapo-chef die oorspronkelijk deelnam aan acties tegen Joodse Nederlanders in Amsterdam. Hij vertrok naar het bezette Frankrijk en werd vanaf 1942 leider van de Gestapo in Lyon. Daar kreeg hij de bijnaam de ‘slager van Lyon’. Zelf martelde hij zijn slachtoffers graag voordat zij stierven. Verder stuurde hij enorm veel Joden, waaronder ook veel kinderen, naar Auschwitz en andere vernietigingskampen. Na de bevrijding vluchtte Barbie naar Latijns-Amerika. Hij woonde in Bolivia toen de Klarsfelds zijn schuilplaats ontdekten. Ze onthulden die in 1971. Nadat de nazi in 1983 werd uitgeleverd aan Frankrijk, werd hij in Lyon tot levenslang veroordeeld. Barbie man toonde echter nooit berouw voor zijn daden. Hij stierf in 1991 op 77-jarige leeftijd aan leukemie.

De Klarsfelds zaten niet stil en speurden nog vele andere oorlogsmisdadigers op. Onder meer de Franse generaal en collaborateur Maurice Papon, Duitse Gestapo-chef Kurt Lischka van Parijs, de Duitse SS-chef Herbert Hagen van Bordeaux werden door het echtpaar ontdekt.  In 1979 richtte het koppel de Beate Klarsfeld Foundation op die strijdt tegen het antisemitisme. Eerder kregen de Klarfelds al verschillende onderscheidingen in Frankrijk en Duitsland. Voor president Macron was het niet voor het eerst dat hij een belangrijke onderscheiding uitreikte aan iemand die zich in de oorlog heeft ingezet voor Frankrijk. Ook liet hij de Joods-Franse politica en feministe Simone Veil, gewezen minister en Europarlementsvoorzitter, bijzetten in het Pantheon in Parijs.

Categorie:

Home » Nieuws » Franse onderscheidingen voor nazi-jagers