Wetenschapper op Antarctica probeert te koken bij min 70 graden
Gletsjerspecialist en astrobioloog Cyprien Verseux werkt op de meest afgelegen wetenschappelijke basis ter wereld, op Antarctica. Gezellig buiten eten op een terras is er niet bij, want temperaturen kunnen dalen tot -70 graden Celsius. Maar wat krijg je als je het toch probeert?
De Franse wetenschapper Cyprien Verseux kwam in januari aan in het Concordia Station voor een missie van een jaar. Het onderzoeksstation ligt op Antarctica, diep in de ijzige uithoek van het meest geïsoleerde en onherbergzame continent. Als Verseux niet bezig is met het verzamelen van staaltjes en onderzoek, biedt hij geregeld een unieke blik op zijn werk en zijn bitterkoude omgeving. En omdat er ook gegeten moet worden, kwam hij onlangs op een ludiek idee.
Een bord spaghetti, een pannetje raclette, een deugddoend eitje in de ochtend of een stuk toast met wat jam of hazelnootpasta? Als je het buiten probeert te maken, krijg je telkens weer bizarre en grappige stijve creaties die tot de verbeelding spreken. De vreemde voedselgewrochten tonen mooi aan in welke barre omstandigheden de wetenschappers ter plaatse werken. Toch maar lekker warm binnen die spaghetti opsmikkelen daar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Amerikaanse wetenschapper: 'Kopje thee smaakt het best met zout’, Britten onthutst
-
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
Dat frisdrank niet gezond is, weten we. Voor velen is het dan ook een goed voornemen om minder frisdrank, en meer water te drinken. Maar kan het écht kwaad als je elke dag één of meer glazen Coca-Cola drinkt? Wat en hoe groot zijn de risico’s? En is die Zero-variant écht minder gezond dan gewone cola? Voedingsexpert Eric De Maerteleire ontleedt de populaire drank: ,,Deze zoetstof is een grote boosdoener voor de lever.” -
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
Nederlanders met een allergie moeten in restaurants goed uitkijken wat ze bestellen. Meer dan de helft van de restaurants informeert klanten onvoldoende over allergenen die hun voedsel bevat. Op menukaarten is allergenen-informatie niet altijd te vinden, ook is informatie over allergieën niet altijd goed vastgelegd, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). -
PREMIUMVoor jou getest
Deze afbakbroodjes kun je met Pasen beter niet serveren: ‘Moet je kijken, deze is helemaal groen’
Zondag is het Pasen. Daar horen feestelijke broodjes bij die voor een keertje wit mogen zijn. Drie bakexperts testten blind tien soorten afbak-kaiserbroodjes uit de supermarkt: ,,Met goed beleg zijn deze prima te eten.” Bekijk de rapportcijfers en beoordeling onderin. -
PREMIUM
Is de airfryer echt veel gezonder dan frituur? Dit zeggen de experts
Bereid je je snacks in een airfryer of toch liever in een friteuse? En is die airfryer nou echt gezonder? Experts zetten de verschillen op een rij. ,,Bereid je een snack in de airfryer, dan is de smaak wél anders.”
-
Citroen op je gezicht: heel gezond of huidje pesten?
-
-
-
Onderzoekers: Zoetstoffen giftig voor darmen
Zoetstoffen en sportvoeding met kunstmatige zoetstoffen zijn slecht voor je darmen. Dat zeggen onderzoekers van de Israëlische universiteit Ben Gurion en de Nanynang Technological University in Singapore. -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater.
-
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start. -
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’