Reuzenwesp hoornaar de plaag van deze nazomer

Een hoornaar

Een hoornaar

De reuzenwesp hoornaar ontpopt zich tot de insectenplaag van deze zomer. Zondag werden 15 mensen aangevallen bij Marum.

Nadat zaterdag bij Elim fietsers werden aangevallen en vier mensen werden gestoken, vond zondagmiddag tussen de Oude Trambaan en de Postdijk bij Trimunt - nabij Marum - een soortgelijk incident plaats. Naar schatting vijftien mensen werden aangevallen door een nest hoornaars. Meerdere mensen werden gestoken.

Een vrouw werd zelfs zes keer geprikt. Zij en nog een persoon moesten voor behandeling overgebracht worden naar het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Anderen werden ter plekke in twee ambulances behandeld. De politie zette het gebied af en gaf vervolgens een verdelgingsbedrijf opdracht om het nest te verwijderen.

Waarschuwingsbord

Omstanders verbaasden zich er over dat Staatsbosbeheer wel een waarschuwingsbord had geplaatst maar dat de weg langs het nest niet afgezet is. ,,,Het is de natuurlijke leefomgeving van de hoornaars. Daar kun je de weg iet voor afzetten”, reageert Anja Zijlstra van Staatsbosbeheer.

,,Er zijn dit jaar opvallend veel meer hoornaars in Noord-Nederland dan in andere jaren”, weet natuurkundige Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen. Dat er veel nesten worden aangetroffen komt vermoedelijk door de extreem hoge temperaturen in de maanden november en december.

Handenvol

Inssectenbestrijdingsdeskundige Gilbert Braster uit Kielwindeweer heeft momenteel de handenvol aan het bestrijden van nesten op ongewenste plaatsen. In andere jaren verwijdert hij hooguit tien nesten . Dit jaar staat de teller al op zestig. ,,Ik tref veel nesten aan op plaatsen waar ze overlast kunnen veroorzaken, zoals onder daken, bij dakkapellen, slaapkamers en kinderkamers.” Ook opvallend, de nesten zijn veel groter dan voorheen. ,,In andere jaren telde zo’n nest iets van 100 hoornaars. Nu zie ik vaak nesten van 300 tot wel 400 hoornaars.”

Met de grote aanwezigheid van nesten in natuurgebieden, is de kans op incidenten groter, stelt Van Vliet. De hoornaar is in de regel minder agressief dan de gewone wesp. Van Vliet: ,,Normaal gesproken kun je zo’n nest wel tot op vijftig centimeter benaderen. Verstoor je de insecten echter, dan kun je maar beter maken dat je wegkomt.”

‘Strenge winter’

Van Vliet en Braster hebben geen flauw idee wat er met de stand van de hoornaars gebeurt als er weer een zachte winter komt. ,,Ik hoop op een strenge winter”, zegt Braster. ,,Dan blijven de sterke volken over.”