Britse militairen komen per ferry aan in de haven van Hoek van Holland
NOS Nieuws

Europa deze week: stresstest voor de NAVO

  • Hans Brom

    redacteur Buitenland

  • Hans Brom

    redacteur Buitenland

Hoewel de grootste dreiging lijkt te komen via het internet, vinden de 29 NAVO-landen het toch tijd om hun klassieke, militaire ijzerwaren te testen. Over anderhalve week begint daarom in IJsland en Noorwegen Trident Juncture 18, de grootste NAVO-oefening sinds het einde van de Koude Oorlog.

Deze week landde het Britse leger daarom in Nederland. In Hoek van Holland kwam een konvooi met zo'n 500 voertuigen en 1500 militairen aan. Vanuit daar ging de reis verder naar het Hoge Noorden.

In Europa deze week gaat het over die grote NAVO-oefening, maar ook over de Europese ambities van PvdA'er Frans Timmermans:

Europa deze week: stresstest voor de NAVO

Als je met veel zware voertuigen tegelijk van Nederland naar Noorwegen rijdt, dan wordt vanzelf duidelijk waar de knelpunten zitten. Letterlijk: waar kom je in de file en figuurlijk: hoe krijg je een enorme hoeveelheden brandstof op tijd bij voertuigen die met een lege tank langs de weg staan.

Admiraal James Foggo leidt de oefening. Dat een Europeaan een dergelijke actie zou leiden, is ondenkbaar. Amerikanen willen onder geen beding dat hun militairen anders dan onder Amerikaans gezag staan. Ook de NAVO-opperbevelhebber is altijd een Amerikaanse militair.

Alleen als er gepraat moet worden, dan hebben de Europese NAVO-leden de leiding. Althans, de vergaderingen van de NAVO worden voorgezeten door de secretaris-generaal, en dat is altijd een Europeaan. En aan die rolverdeling wordt met strakke hand vastgehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl