De ouderwetse toko is een grote glimmende winkel geworden
Vroeger ging je voor je kruiden naar een kleine, naar trassi ruikende toko. Nu heb je ketens. Waar is de oude toko gebleven? De tijden zijn veranderd, zeggen sinologe Alice de Jong, chef-kok Danny Jansen en marketing deskundige Paul Moers.
,,Ik zie veel veranderingen in het tokolandschap'', vertelt sinologe en foodie Alice de Jong. Zij bezoekt al ruim tien jaar allerlei toko's in Nederland voor haar online platform de Tokowijzer. ,,Kijk, vroeger had je van die kleintjes. Ik kan me herinneren dat er bij producten dan zo'n onvertaalde beschrijving stond. Dan kon je naar de tokohouder gaan, maar die sprak ook geen Nederlands. Nu zie je toch dat veel van die kleinere verdwijnen, of zijn overgenomen door grote ketens. Neem zo'n Amazing Oriental. Die heeft onderhand 20 verschillende vestigingen. Dat soort toko's zijn ingericht als een supermarkt en ze verkopen echt alles.''
Amazing Oriental begon halverwege de jaren 80 in Amsterdam met een bescheiden winkel. Nu is het de grootste Aziatische supermarktketen in Nederland met naar eigen zeggen meer dan 10.000 Aziatische producten. Er is in ons land ruimte voor wel dertig winkels, meldde de topman Martin Chan in Distrifood in 2016. Er zijn nu acht vestigingen van de keten in Spanje te vinden, meldt de website van het bedrijf. Chan kijkt ook naar Duitsland en België.
Chef-kok Danny Jansen van 24Kitchen ziet ook een kentering in het aantal toko's. ,,Vroeger had je van die toko's, die meurden naar trassi. Die waren niet netjes. Nu heb je van echte winkels. Laten we ze 'de nieuwe toko's' noemen. Ze zijn schoon, en hebben een breed assortiment. Ik ga voor een ding naar binnen, en kom er met vijftien dingen naar buiten. Mijn moeder gaat nog wel naar de wat oudere toko's.''
Concurrentie
Toko's zijn nu ook Marokkaans of Turks georiënteerd
Naast dat er grotere spelers zijn bijgekomen in het tokolandschap, speelt ook de gewone supermarkt een grote rol. ,,AH is al langere tijd bezig met het verkopen van meer exotische producten. Je kunt daar gewoon je eigen sushipakket, of Japanse mayonaise kopen. Je komt een heel eind met hun assortiment'', aldus de Jong.
Marketingdeskundige Paul Moers spreekt van zware concurrentie in de algehele wereld van food. ,,Food doet het goed. Mensen besteden relatief veel aan eten. Maar je bent niet meer in je eentje. Toko's zijn nu ook Marokkaans of Turks georiënteerd. Je ziet het ook gebeuren bij de Chinese restaurants. Vroeger had je alleen de Chinees, Italiaan, en Indonesiër. Nu is daar zoveel keuze bijgekomen. Daarnaast heeft de supermarkt een heel breed aanbod.''
Heel Azië
,,De nieuwe, grote tokohouders pakken heel Azië erbij. Ze bedienen daarom een groot publiek. Je ziet daar van alles lopen. Van Chinezen en Surinamers, tot Nederlandse kaaskoppen. Ik vind het wel knap. Toch vind ik het wel jammer van die kleine toko's. Ik vind dat gewoon leuk. De mensen zijn aardig. Die generatie Indische-Nederlanders sterft ook gewoon een beetje uit'', vertelt de Jong.
Chef-kok Danny geeft de voorkeur aan ketens. ,,Je ziet nieuwe toko's sowieso in de wat hippere, grotere steden, zoals Rotterdam, Utrecht of Amsterdam. De mensen willen er echt wat van maken en ze zijn aardig. Er worden bijpassende shirts gedragen, in plaats van vieze shirts. De producten kunnen ook gewoon echt lekker zijn. Neem nou de rendang. Gewoon goed.''
Spekkoek
In toko's worden verschillende producten verkocht, zoals spekkoek. ,,Ik koop spekkoek wel eens bij de winkel'', vertelt Chef-kok Danny. ,,Zelf kun je het ook natuurlijk ook maken. Ik raad je wel aan om meteen veel te maken. ,,Dat is efficiënter.''
Veel mensen denken dat spekkoek maken heel moeilijk is, maar er is vooral geduld voor nodig. Ondanks dat staat deze spekkoek in één uur en vijftien minuten gewoon op tafel.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 8 eiwitten
- 250 g poedersuiker
- 250 g boter
- 10 eidooiers
- 125 g bloem
- 1 vanillestokje
- 1 el koekkruiden
- 2 tl kaneelpoeder
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl kruidnagelpoeder
- 0.5 tl kardemompoeder
Benodigdheden:
- Boter om in te vetten
- Bakpapier
- Springvorm van 18 cm
Benieuwd hoe je het gerecht maakt? Bekijk het recept op www.24Kitchen.nl
Wil je meer recepten van de dag zien? Klik dan hier.
Eet smakelijk!
Powered by 24Kitchen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVijf vragen
Verse zalm krijgt Nutri-Score A maar zodra de vis gerookt is, krijgt die een D: hoe zit dit?
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’ -
AH reageert hilarisch op 'lullige' klacht over bakvormpjes
Een klant van Albert Heijn is aan het bakken geslagen met de bakvormpjes die je bij de nieuwe actie krijgt. Over het resultaat had hij een vraagje. AH lost het gevoelige onderwerp elegant op. -
Verspakketten: de strijd om de gehaaste Nederlander
Dozen met precies de juiste hoeveelheid groenten en kruiden voor één maaltijd of soep. Een mix van groenten waar je nog rijst, pasta of vlees aan kunt toevoegen. Vlees met marinade. Koken was nooit zo simpel als nu. De strijd om de gehaaste Nederlander is overal voelbaar. -
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start.
-
PREMIUM
Restaurant vraagt gasten voorzichtig te zijn met parfum: ‘Te veel is gewoon te veel’
Amsterdam -
-
-
PREMIUMvoor jou getest98
Deze paprikachips komt als beste uit de test: Lays maar net een voldoende
Bijna 4 op de 10 zakken chips die in Nederland verkocht worden, zijn paprikachips. We zijn verzot op de pittige smaak en die fijne kraak. Ons panel onderwerpt 12 merken aan een blinde smaaktest. ,,Bah, er zit veel suiker in chips. Meer suiker dan paprikapoeder.’’ -
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
Dat frisdrank niet gezond is, weten we. Voor velen is het dan ook een goed voornemen om minder frisdrank, en meer water te drinken. Maar kan het écht kwaad als je elke dag één of meer glazen Coca-Cola drinkt? Wat en hoe groot zijn de risico’s? En is die Zero-variant écht minder gezond dan gewone cola? Voedingsexpert Eric De Maerteleire ontleedt de populaire drank: ,,Deze zoetstof is een grote boosdoener voor de lever.”
-
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
Dordrecht -
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
Water drinken is een levensbehoefte. Genoeg schoon drinkwater hebben is dus een zegen. Maar hoeveel liter moet je precies binnenkrijgen per dag? En is bruiswater net zo gezond als water zonder koolzuur? Op Wereldwaterdag zetten we zeven feiten en fabels op een rij. Maartje Boot van het Voedingscentrum: ,,Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.” -
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’