De Beierse CSU-premier Markus Söder
NOS Nieuws

Wekdienst 14/10: Haarlemmers de straat op en verkiezingen in Beieren

Goedemorgen! Vandaag wordt in Haarlem een manifestatie gehouden om hun ondergedoken burgemeester te steunen, zijn er verkiezingen in de Duitse deelstaat Beieren en wordt aartsbisschop Romero heilig verklaard.

De zon schijnt eerst geregeld en in het oosten blijft het waarschijnlijk de hele dag droog. In het westen neemt de bewolking toe in de loop van de dag en daar volgen enkele buien. Het is nog wel warm voor de tijd van het jaar: 22 tot 25 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Haarlem is een manifestatie op de Grote Markt om de burgemeester te steunen. Jos Wienen moest onderduiken omdat hij wordt bedreigd.
  • Er zijn verkiezingen in de Duitse deelstaat Beieren. Het ziet ernaar uit dat de CSU, die sinds 1962 vrijwel onafgebroken met een absolute meerderheid heeft geregeerd, gaat inleveren en de Groenen de tweede partij gaan worden.
  • Aartsbisschop Oscar Romero wordt heilig verklaard. Hij maakte zich in El Salvador in de jaren 70 sterk voor de mensenrechten. De junta liet hem in 1980 vermoorden.
  • Op de stations Den Haag Centraal en Utrecht Centraal wordt een kinderboekenruil georganiseerd. Het is de afsluiting van de Kinderboekenweek.

Wat heb je gemist?

Het Nederlands elftal heeft de eerste Nations League-zege te pakken. Duitsland werd in de Johan Cruijff Arena met 3-0 geklopt door treffers van Virgil van Dijk, Memphis Depay en Georginio Wijnaldum.

De overwinning was veel minder overtuigend dan de uitslag doet vermoeden. Duitsland drukte het Nederlands elftal regelmatig ver terug. Halverwege de eerste helft kwam Oranje beter in de wedstrijd en bleek er daadwerkelijk wat te halen tegen de Duitsers.

Bekijk hier de samenvatting van Nederland-Duitsland:

Samenvatting Nederland-Duitsland

Ander nieuws uit de nacht:

Het vliegtuig landde op de internationale luchthaven van de Somalische hoofdstad Mogadishu

En dan nog even dit:

In New York is gisteren op een veiling een recordbedrag neergelegd voor een fles wijn. Een onbekende koper betaalde bij veilinghuis Sotheby's liefst 558.000 dollar (omgerekend zo'n 480.000 euro) voor een fles Romanée-Conti millésime uit 1945. En dat terwijl het veilinghuis rekening hield met 'slechts' 32.000 dollar, zo meldt het Franse persbureau AFP.

Het bedrag is een absoluut record. De duurste fles wijn tot nu toe was een Château Lafite Rothschild uit 1869. Op een veiling in Hongkong in 2010 werd daar 233.000 dollar (200.000 euro) voor betaald.

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl