Waarom vet lang niet zo slecht is als je denkt
Het idee dat vet slecht is, heerst al erg lang. Toch is vet lang niet zo verschrikkelijk als we al lang denken. Als je het maar met mate consumeert en ervoor zorgt dat je calorie-inname vooral uit gezonde vetten komt, kan het zelfs best goed voor je zijn.
Ter vergelijking: in proteïnes en koolhydraten zitten ongeveer 4 kcal per gram, bij vetten zijn dat 9 kcal. Laat dat net de zegen en de vloek van vetten zijn, doordat het zo rijk is aan calorieën zorgt vet ervoor dat je sneller een voldaan gevoel krijgt. Bovendien doet je lichaam er vrij lang over om vet te verteren, waardoor dat voldane gevoel langer aanhoudt.
Vet geeft ook een typische, volle smaak aan voedsel. Het zorgt ervoor dat het mals, rijk en bekoorlijk smaakt. De smaakervaring is vaak helemaal anders dan bij een vetvrije optie, die in de meeste gevallen niet helemaal aan je verwachtingen voldoet. Die positieve smaakervaring zorgt ervoor dat je je sneller voldaan voelt en sneller stopt met eten wanneer je genoeg hebt. Waar je van vetarme varianten een grotere portie naar binnen werkt zorgen voedingsmiddelen met echte vetten ervoor dat je lichaam je vraatzucht vanzelf een halt toeroept.
Plantaardige oorsprong
Wanneer producenten vet verwijderen uit voeding, moeten ze het vervangen door iets anders. Vaak is dat door suiker of een ander overtollig additief. In vele gevallen zijn die suikers en additieven slechter voor je lichaam dan het vet zelf. Belangrijk is wel om zo vaak mogelijk voor vet van plantaardige oorsprong te kiezen en dan het liefst de mono- en poly-onverzadigde vetten, omdat deze het beste zijn voor je lichaam.
Wie dat doet, en zich houdt aan een gezond voedingspatroon, kan gewoon vet eten. Een dieet dat vetten omarmt is bijvoorbeeld het Mediterraans dieet. De boeken Hartstikke mediterraan van Annemieke Jansen en Het Pioppi dieet van Aseem Malhotra bieden inzicht in hoe vet eten goed in het eetpatroon verwerkt kan worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
24
Belgen met handen in het haar: menukaart zonder garnalenkroket? Onbestaanbaar!
-
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records. -
PREMIUM
Wanneer is te veel sporten gevaarlijk? Cardioloog legt uit wat een sporthart is en welke risico’s er zijn
Sporten is gezond, ook voor je hart. Maar in een klein aantal gevallen kan een intensieve belasting van het hart nadelig of zelfs fataal zijn. Als je heel veel sport, verandert je hart van grootte en vorm, dat wordt wel een sporthart genoemd. Cardioloog Frank Timmermans legt uit wanneer te veel sporten ongezond wordt en welke risico’s je loopt. -
‘Van het geld dat je bij verstopping aan een loodgieter uitgeeft, kun je voor de rest van je leven frituurvet kopen’
Frituurvet door de plee, doortrekken en weg ermee? Nee! De vervelende eigenschap van bakvet is dat het eenmaal gestold aan de binnenkant van de leidingen gaat zitten, en dat vervolgens alles eraan blijft plakken. ,,Van wat je bij een verstopping thuis kwijt bent aan een loodgieter, kun je waarschijnlijk voor de rest van je leven frituurvet kopen.’’ -
Schoonmaaktip
Je huis weer ‘lenteproof’: maak deze fout niet met je vitrage
Weg met de winterdip en hallo schone lei: de voorjaarsschoonmaak staat voor de deur. Met deze praktische tips van schoonmaakexpert Marja Middeldorp wordt jouw huis weer spic en span.
-
49
Dierenartskosten verschillen enorm per praktijk: 340 euro of 135 euro voor dezelfde behandeling
-
-
-
Helft consumenten wil minder vlees en vis eten
Bijna de helft van de Nederlanders doet een poging minder vlees en vis te eten, zo blijkt uit een enquête van het Voedingscentrum. Nog eens 6 procent eet geen vlees of heeft alle dierlijke producten vaarwel gezegd. -
Het glas bepaalt de smaak van de wijn weet Hamersma: ‘Rode wijn heeft graag wat meer ruimte’
Een wijnmaker kan nog zo zijn best hebben gedaan een prachtige wijn in de fles te krijgen, dan nog kun je de smaak om zeep helpen. Simpelweg door het edele vocht in een verkeerd glas te schenken. Wijnexpert Harold Hamersma legt uit welke glazen je met kerst het best op tafel kunt zetten. ,,Duralex-glazen zijn niet geschikt voor wijn.”
-
Wie veel junkfood eet, loopt risico op depressie
-
PREMIUMVoor jou getest84
Deze erwtensoep wint onze test: ‘Eindelijk een lekkere dikke soep die peperig smaakt!’
Nu het eindelijk winter is, gaan we ook weer aan de erwtensoep. Dat mag best uit blik zijn, want de nostalgie en de kou maken rauwe erwten zoet. Drie snert-experts proeven blind acht kant-en-klare soepen uit de supermarkt. Eentje springt er met kop en schouders bovenuit. -
-
30
Minder bio-producten in de schappen of verpakt in plastic: ‘Controles slaan volledig door’