Direct naar artikelinhoud
NieuwsGazastrook

Israël stopt brandstoflevering Gaza na nieuwe confrontatie met zeven doden

Bij demonstraties aan de Israëlisch-Palestijnse grens in de Gazastrook zijn zeker zeven Palestijnen om het leven gekomen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid. Israël heeft daarop aangekondigd dat het niet langer brandstof meer gaat leveren aan de Gazastrook.

Tussen brandende autobanden en terwijl Israëlische troepen reageren met traangas, gooien de demonstranten stenen naar de Israëlische soldaten.Beeld AP

Al maandenlang protesteren Palestijnen vrijwel elke vrijdag tegen de Israëlische bezetting in Gaza. Volgens het Israëlische leger waren er deze week zo'n vijftienduizend bijeengekomen om te betogen. Ze staken autobanden in brand en gooiden stenen en granaten naar de soldaten, aldus het leger. 

Toen zo'n twintig demonstranten erin slaagden om aan de grens een opening te forceren en de veiligheidszone betraden, openden Israëlische soldaten het vuur. Daarbij kwamen zeker zeven Palestijnen om en vielen zo'n 250 gewonden, zegt een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Onder de gewonden zouden ook minderjarigen zijn.

Geen brandstof meer

De Israëlische minister van Defensie, Avigdor Lieberman, kondigde daarop aan dat hij met onmiddellijke ingang de levering van brandstof aan Gaza gaat stopzetten. Hij verwees hiervoor naar het geweld in het gebied. ,,Vrijdagochtend kwamen vier vrachtwagens vanuit Israël brandstof leveren en meteen daarna brak het geweld uit. Er was een ernstige poging om de grens te doorbreken en soldaten aan te vallen", verklaarde de minister zijn besluit.

Palestijnse betogers dragen autobanden naar een al brandende stapel tijdens een confrontatie met het Israëlische leger in de Gazastrook.Beeld AFP