Binnenland
BNNVARA

Eén jaar MeToo: en nu?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eén jaar MeToo: en nu?

Eén jaar nadat de #MeToo opkwam, wordt er veel teruggeblikt op wat dit veroorzaakt heeft en of er al een cultuurverandering heeft plaatsgevonden. In het afgelopen jaar zijn veel artikelen geschreven, mediaoptredens gedaan en vielen zelfs ontslagen. De discussie laait op of dit de manier is om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Er wordt zelfs gesproken van een MeToo-moeheid. In De Nieuws BV praten publiciste Karin Spaink en hoogleraar seksuologie Ellen Laan over de vraag: hoe nu verder?

Nieuw fenomeen?

Spaink maakt ons duidelijk dat bewustwording rondom dit thema totaal niet nieuw is. Zij zette seksueel grensoverschrijdend gedrag in de jaren '80 namelijk al hoog op de agenda door een motie in te dienen in de Tweede Kamer. Zij maakt zich kwaad over het gebrek aan bewustzijn.

Spaink: "Al die mensen die nu doen alsof dit een nieuwe ontdekking is, dan denk ik, jongens, meisjes, 40 jaar geleden is dit al op de kaart gezet en tot prioriteit verklaard door de overheid." Dit heeft veel in gang gezet, zo werd verkrachting binnen het huwelijk strafbaar. Maar daarna lijkt het thema verdwenen van de hoge positie op de politieke agenda.

Quote

Niks MeToo moeheid, het begint nu pas!

Ellen Laan

Laan doet al bijna 30 jaar onderzoek naar de seksualiteitsbeleving van vrouwen. Ze maakt zich hard voor de 'orgasmekloof'. Ook zij heeft jarenlange ervaring met patiënten die slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zij ziet met eigen ogen dat bijna niemand van die slachtoffers aangifte doet.

Juist hierdoor kan ze er niet tegen dat er gesproken wordt van een MeToo moeheid. Haar slogan is dan ook: "Niks MeToo moeheid, het begint nu pas!" Volgens haar is de MeToo-beweging dus cruciaal voor het bespreekbaar maken van misbruik van machtsverhoudingen.

Mythes

In een artikel in de Volkskrant op 6 oktober wordt uitgeplozen hoe het kan dat de ruime meerderheid van de MeToo-daders man zijn. Hierin wordt onder andere geopperd dat dit een evolutionaire grondslag heeft. Iets wat ook in discussie veel naar voren komt: het 'boys will be boys'-argument en 'wat moet hij anders met z'n testosteron'?

Volgens Laan is dit een grote mythe: "Dit maakt vrouwen op hun hoede voor mannen en dat is ook voor mannen niet wenselijk." Daarnaast is testosteron volgens Laan helemaal geen mannelijk hormoon, voor vrouwen is het namelijk even belangrijk. Dit soort beelden zijn voor mannen ook erg schadelijk, stelt Spaink: "Deze theorie stelt het wangedrag van een kleine groep mannen centraal, waardoor de mannen die dit niet doen als doetjes worden afgedaan."

Hoe nu verder?

Er moet dus nog heel wat veranderen in de omgang met seksualiteit. Laan heeft suggesties voor hoe we de MeToo-beweging wellicht minder nodig kunnen maken. Haar stokpaardje is het vergroten van seksueel plezier onder vrouwen.

Dat maakt seks niet alleen leuker, maar heeft ook belangrijke gevolgen: "Uit onderzoek blijkt dat wanneer meisjes hun eigen seksueel plezier belangrijk vinden en actief zijn, ze dat beschermt tegen seksueel grensoverschrijding." Als vrouwen zich meer bewust zijn van wat ze wel of niet fijn vinden, kunnen ze hun eigen grenzen beter aangeven.

Quote

Ik wil zo graag dat er een campagne komt tegen mannen die seksueel overschrijdend gedrag vertonen

Karin Spaink

Daarnaast benadrukt Spaink het belang van de focus op de daders in plaats van op de slachtoffers. Dat is nu vaak het geval. Ze bekritiseert de campagne van Rutgers, die de nadruk legt op het checken of de slachtoffers oké zijn: "Ik wil zo graag dat er een campagne komt tegen mannen die seksueel overschrijdend gedrag vertonen met de vraag: Hee, ben je wel normaal?"

Één jaar #metoo met Ellen Laan en Karin Spaink

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie