Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Zaanse school vier dagen open door lerarentekort’

De onderwijskoepel Zaan Primair zegt niet anders te kúnnen: door het prangende lerarentekort kan een van de basisscholen nog maar vier dagen in de week open.

Vorige maand waarschuwde de koepel, die scholen in de hele Zaanstreek heeft, al dat het ontzettend lastig zou worden. Vrijdagavond bevestigde bestuurder Ellen Voskuilen tegenover de NOS dat ze het plan moeten doorzetten.

Groep 5

De koepel laat niet weten om welke school het gaat. De betreffende school zou vandaag de ouders van de kinderen van groep 5 hebben ingelicht.

Omdat het niet legaal is om structureel vierdaagse lesweken in te voeren, gaan de kinderen straks zeven weken lang niet op vrijdag naar school, eenmalig missen ze een halve dag op vrijdag.

Die laatste halve dag is dus verboden bij wet, maar Voskuilen zegt aan de NOS dat „aan het onmogelijke niemand gehouden kan worden.” Dat beaamt een woordvoerder van de onderwijsinspectie.

Meer scholen

Volgens de bestuurder zijn er meer scholen die het lerarentekort zo ‘oplossen’ en de kwaliteit van het onderwijs te bewaken.

Geen structurele oplossing

Maar structureel is de oplossing niet. Er zal meer geld komen voor het tekort, maakte minister Slob donderdag bekend. Onder andere mensen die zich laten omscholen tot docent krijgen meer geld.

„Natuurlijk zijn we daar blij mee, maar bij zij-instromers moeten wij scholen vaak ook nog eens hetzelfde bedrag aan subsidie bijleggen", zegt Voskuilen van Zaan Primair. „Dit zal het lerarentekort niet oplossen."

Tot de kerstvakantie gaat de school vier dagen lesgeven. Als er dan nog geen docent is gevonden, gaat de koepel de vierdaagse lesweek waarschijnlijk invoeren bij een andere klas.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.