BDS-activisten van Lorde weigeren boete te betalen

De Nieuw-Zeelandse BDS-activisten die voorkwamen dat zangeres Lorde zou optreden in Israël weigeren de boete te betalen die de Israëlische autoriteiten aan hen hebben opgelegd. Van de rechter moeten ze een boete betalen van 10.000 euro voor de schade is is geleden nadat zij Lorde onder druk zetten en overhaalden om niet voor concerten naar Israël te gaan. De financiële strop voor de concertorganisatoren is enorm en daarom stapten zij naar de rechter, die hen in het gelijk stelde. De twee BDS-activisten zeggen nu zij het geldbedrag nooit zullen voldoen.

“Ons advies van juristen uit Nieuw-Zeeland is duidelijk: Israël heeft niet het recht om de politieke opvattingen van mensen over de gehele wereld te controleren,” verklaarden activiste Justine Sachs en de Arabische Nieuw-Zeelander Nadia Abu-Shanab vrijdag. Beiden zijn fanatieke activisten in de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS), die wereldwijd actief is tegen Israël en voor de Palestijnen in het Israëlisch-Arabische conflict. Sachs en Abu-Shanab geloven dat de juridische actie ‘een stunt is waarvan de enige bedoeling is om critici van Israël te intimideren’. Israël heeft echter een wet die het mogelijk maakt om mensen aan te klagen die oproepen tot een boycot van het land.

Sachs en Abu-Shanab schreven eind vorig jaar een open brief naar Lorde waarin ze haar dringend verzochten om geplande concerten in Israël niet door te laten gaan. Na veel wikken en wegen nam de 21-jarige zangeres het besluit om niet naar het Beloofde Land af te reizen en haar concerten aldaar te annuleren. De briefschrijvers wezen Lorde erop dat ze met haar mogelijke optreden ‘propaganda bedrijft’ voor Israël. Met haar besluit voegde de Nieuw-Zeelandse van Kroatische komaf zich in het rijtje van internationale artiesten die niet in Israël willen optreden vanwege het conflict. In 2017 zei de Amerikaanse rapper Russ ook al een optreden in Israël af na een regen van hatelijke brieven van BDS-activisten. En ook Pink Floyd-zanger Roger Waters keert zich al jaren tegen het land.

Daarnaast zijn er artiesten die juist wel in Israël willen optreden. Op walskoning André Rieu werd eveneens druk uitgeoefend om niet te gaan, maar hij boog niet en vertrok toch naar Tel Aviv voor een aantal concerten. Hij en zijn zoon stelden in een verklaring dat ze niet aan politiek doen, maar mensen willen entertainen met hun muziek. Eerder trad Rieu onder meer op in Turkije en China. Eind 2017 werd ook bekend dat punk-zanger Nick Cave wel naar Israël afreisde om daar op te treden. Cave stelde dat anti-Israël-activist en Pink Floyd-zanger Roger Waters hem daartoe aanzette. “Als je in Israël speelt, moet je een zekere publieke vernedering van Roger Waters en collega’s ondergaan,” zei Cave openhartig. “En niemand wil publiekelijk worden beschaamd. Ik denk, tot mijn schande, dat ik dat twintig jaar lang wel heb gedaan.” Niet alleen Cave, maar ook andere artiesten doen, en deden, Israël aan. Zo trad Elton John er nog op en gaf soulzangeres Alicia Keys er een groot concert.

Categorie:

Home » Nieuws » BDS-activisten van Lorde weigeren boete te betalen