Direct naar artikelinhoud

Sociale huurwoning krijgt een dak dat de bui al ziet hangen

Een artist impression van een groen dak.

Als het dak aan vervanging toe is, kun je het net zo goed meteen groen doen. Amsterdam gaat tienduizend vierkante meter aan daken op sociale huurwoningen in de stad vergroenen.

Het project voor daken die wel een opknapbeurt kunnen gebruiken, kreeg een Europese subsidie van 4,8 miljoen euro. Niet alleen worden de daken groen, ze worden ook nog eens blauw en slim. 

Niet alleen worden de daken groen, ze worden ook nog eens blauw en slim

De begroeiing is goed voor waterberging (blauw) en voor biodiversiteit. En dan zijn er slimme sensoren. “Onder de groenlaag zit een krattensysteem. Als de sensoren een zware bui zien aankomen, worden de kratten geleegd in het riool of in de tuin, zodat de maximale capaciteit beschikbaar is om regenwater op te vangen”, vertelt Jan Henk Tigelaar van Rooftop Revolution, de club die zich inzet voor vergroening van Nederlandse daken. Die kratten zijn tien centimeter hoog, per vierkante meter dak kan dus 100 liter water worden bewaard. Dat vocht kan vervolgens over langere tijd verdampen, waardoor het koeler blijft in de huizen en in de buurt. “We noemen het een dak dat de bui al ziet hangen.” 

Meer regen

De vier buurten waar de daken vergroend worden, lopen een relatief groot risico op wateroverlast en schade bij zware regenval, iets wat vaker voor zal komen door klimaatverandering. Rooftop Revolution heeft met behulp van crowdfunding al meer dan 14.000 vierkante meter dak vergroend en in de komende drie jaar moet er door de subsidie en bijdragen van onder meer corporaties zo'n 10.000 vierkante meter bij zijn gekomen. De Europese subsidie wordt niet alleen gebruikt voor de aanleg van de daken, maar ook om de slimme sensoren te verbeteren. Daarnaast doen de Hogeschool van Amsterdam en de Vrije Universiteit onderzoek naar de effecten van waterberging.

Het zijn de eerste sociale huurwoningen die behalve groen ook slim worden, weet Tigelaar. De hoop is dat het smaakt naar meer.

Lees ook:

Een groene stad begint op het dak

Rooftop Revolution lanceerde een crowdfundingsplatform voor groene daken, de gemeente Amsterdam stelde een subsidie beschikbaar.  Want een groen dak aanleggen kost geld en kan een hoop gedoe zijn.