Direct naar artikelinhoud

Instroom statushouders kleiner dan voorgaande jaren

De groep die als statushouder in 2017 naar Amsterdam kwam, is kleiner dan voorgaande jaren.

In een wooncomplex in Riekerhaven wonen 565 statushouders samen met Nederlandse jongeren.Beeld Rink Hof

Dat blijkt uit de Vluchtelingenmonitor 2018 van de afdeling Onderzoek, informatie en statistiek van de gemeente. 

In 2015, het jaar van de internationale vluchtelingencrisis, kwamen ruim 1700 statushouders - asielzoekers met een verblijfsvergunning - naar Amsterdam, in 2016 waren dat er iets minder: 1600. In 2017 waren het er veel minder. Toen kwamen bijna 900 statushouders richting de stad.

Dat heeft te maken met een groter aantal asielaanvragen door mensen uit als veilig bestempelde landen. Het deel dat in Nederland een vergunning krijgt, is gedaald van 55 procent in 2016 naar 31 procent in 2017, dat is terug te zien in de Amsterdamse instroomcijfers.

Gezinshereniging
Op 1 januari 2018 telde Amsterdam 6.055 statushouders. Bijna 5000 van hen zijn in of na 2014 naar Nederland gekomen.

Ruim een kwart van deze recente statushouders bestaat uit zogenoemde nareizigers; familieleden die naar Amsterdam kwamen in het kader van gezinshereniging. Dat zijn vooral vrouwen en kinderen.

De helft van de statushouders sinds 2014 komt uit Syrië. Daarna vormen Eritreeërs en Ethiopiërs met 18 procent de grootste groep. Veel (voormalig) statushouders wonen, afgezet tegen het totaal aantal inwoners per wijk, in Nieuw-West, Noord en Oost. Absoluut wonen de meesten in Bijlmer-Centrum.

Lees ook: Amsterdam helpt meer vluchtelingen aan baan en Van refugee naar employee: hotels werven statushouders en In Stek Oost wonen jongeren en statushouders samen