Het is vandaag eierdag: weet jij welk ei je eet?
Het is vandaag Wereld Ei Dag. Tijd om prangende vragen over eieren te beantwoorden. Wat is het verschil tussen een scharrelei en een vrije uitloopei? Hoeveel mag je er eten per week? En wat zijn die magische codes die je op eieren vindt?
Elk jaar op de tweede vrijdag in oktober is er internationaal aandacht voor het ei. In Barneveld feesten ze morgen nog even door tijdens het NK Omelet bakken. Het ei is doodgewoon, maar door het enorme aanbod aan eieren in de supermarkt weten niet veel mensen welke soorten eieren er zijn. Ook omdat alle eieren er hetzelfde uitzien.
Een indicatie is de doos. Daarop staat 'biologisch', 'vrije uitloop', of 'scharrel'. Deze benamingen zijn wettelijk geregeld. Bij elke soort hoort een unieke ei-code. Wie een doosje opent en de bruine of witte eieren bestudeert, zie dat op alle eieren een code gegraveerd. Het eerste nummer is een 0, 1, 2, of 3. Dit nummer zegt alles over de herkomst van dat ei, en het leven van de kip.
Biologisch ei Zie je een nummer 0 op je eitje gegraveerd? Dan heb je te maken met een biologisch ei. Biologische kippen mogen naar buiten. Hun snavels worden niet gekapt en ze krijgen minder antibiotica toegediend dan andere kippen. Biologische kippen krijgen meer ruimte dan vrije uitloop- en scharrelkippen.
Vrije uitloopei Een code 1 op je eitje betekent dat je te maken hebt met een vrije uitloopei. Deze kippen mogen naar buiten, en per kip is een ruimte van 4 vierkante meter beschikbaar. Een klein gedeelte van de snavel wordt meestal gebrand.
Scharrelei Daarna volgt het scharrelei met code 2. ,,Scharrel is een misleidende term, want zo klinkt het heel positief'', vertelt Anne Hilhorst van WakkerDier. ,,De kippen zitten weliswaar niet in een kooi, maar ze komen ook nooit buiten. Een gedeelte van de snavel wordt er vaak afgehaald. Deze categorie is de grootste in Nederland.''
Kooi-ei Als laatste volgt code 3. Die staat voor koloniehuisvesting. Vroeger werd dit het kooi-ei genoemd. De kippen leven met 30 tot 60 andere kippen in kooien. ,,Dit soort eieren zijn in Nederland niet verboden. Ze worden vooral gebruikt voor de productie van andere producten. In de kleine buurtwinkel of op de markt kun je ze nog wel tegenkomen'', vertelt Hilhorst.
Tekst loopt door onder afbeelding
Extra bomen
,,De ei-codes zijn gebaseerd op Europese regels en hoeven niet overeen te komen met het Beter Leven keurmerk. Biologische eieren hebben als het goed is wel altijd drie Beter Leven-sterren. De vrije uitloopeieren hebben er vaak twee, maar dat kunnen er ook drie zijn. Soms kiezen de kippenboeren voor een andere invulling van de leefruimte, zoals extra bomen en groen, waardoor het welzijn van kippen ook kan verbeteren'', zegt Hilhorst.
Het is dus gemakkelijk de herkomst van je ei te controleren. De ei-code zegt trouwens helemaal niets over de voedingswaarde van je eitje. ,,Voor de gezondheid maakt je keuze niets uit, maar voor het dier zelf en het milieu wel'', aldus Patricia Schutte van het Voedingscentrum.
Teveel eieren
Eieren zijn lekker en voedzaam, maar er is ook zoiets al teveel eieren eten. ,,Eieren bevatten belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en eiwitten, maar ook verzadigd vet en cholesterol. De aanbeveling is daarom om maar 2 tot 3 eieren per week te eten, omdat je anders teveel verzadigd vet binnen kunt krijgen. Dit kan nadelig zijn voor hart en bloedvaten'', meldt Schutte.
Het eierendieet is een dieet, waarbij je maximaal 40 eieren per week mag eten. Het dieet wordt aangevuld met een korte lijst van andere voedingsproducten. Volgens Schutte is zo'n dieet niet aan te raden. ,,Je krijgt met zo'n dieet misschien geen overschot aan vet binnen, als je geen andere vormen van verzadigd vet eet. Toch riskeer je dat je te weinig andere voedzame stoffen binnen krijgt. Een gevarieerd dieet is altijd het advies'', meldt Schutte.
Uit een recente studie van de Universiteit van Sydney, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition bleek weer dat mensen die tot een dozijn eieren per week aten geen nadelige gevolgen aan de gezondheid ondervonden. Zij hadden geen last van ontstekingen, verhoogde glucosespiegel of opduikende cardiometabole risicofactoren. De conclusie van dit onderzoek is dat mensen niet terughoudend hoeven te zijn met het eten van eieren, als dit deel uitmaakt van een gezond dieet. Onder 'gezond' verstaat de onderzoeksleider Nick Fuller dat verzadigde vetten, zoals boter vervangen worden door enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, zoals avocado's en olijfolie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM38
Lieve Debby: ‘Ik wil geen seksloos leven, ik ben bang dat ik het ergens anders moet zoeken’
-
PREMIUMKeuringsdienst van waarde
Teun van de Keuken: ‘Mijn dochters zeggen: zeur niet zo, je eet zelf dit-of-dat, waar heb je het over’
Toen Teun van de Keuken jaren geleden in een talkshow werd beschuldigd van activisme, was hij een tijdlang van de leg. Nu, bij het verschijnen van zijn nieuwe boek De mens is een plofkip, is de journalist en wereldverbeteraar activistischer dan ooit. En hij is er trots op, vertelt hij in dit interview met ons weekendmagazine Mezza. ‘Een harde klap uitdelen, mensen overtuigen, dat is mijn primaire doel.’ -
PREMIUM
Alles duurder? Eten in dit restaurant wordt juist goedkoper: ‘Het is een risicootje’
In deze dure tijden nam eigenaar Frank Streefland (38) van De Nieuwe Polderkeuken een gewaagde beslissing: de prijs van een driegangenmenu in zijn fine dining-restaurant ging van 62 naar 49,50 euro. ,,Het is een risicootje, maar ik moet wat teruggeven aan de gast.”Stolwijk -
Koken & eten
Bruine eieren niet gezonder dan witte, wel veel duurder
Bruine eieren zijn veel geliefder dan witte, terwijl ze niet gezonder zijn. Uit die grotere populariteit slaan supermarkten een slaatje, ontdekte tv-programma Keuringsdienst van Waarde. -
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn.
-
PREMIUM
Deze inkomsten moet je opgeven bij de belastingaangifte: ‘Risico op boetes’
-
-
-
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
Kwark is een goede eiwitbron, bevat vitamines B en calcium en relatief weinig calorieën. Perfect voor wie dit nieuwe jaar wat kilootjes wil verliezen maar geen honger wil lijden. Drie experts proefden twaalf merken magere kwark uit de supermarkt en gaven hun oordeel. ,,Een mooie stevige structuur met een ietwat zure nasmaak.’’ -
Van tintelingen tot onverklaarbare huilbuien: deze symptomen kunnen wijzen op een vitamine B12-tekort
Uit onderzoek blijkt dat 15 procent van de bevolking een tekort heeft aan vitamine B12. Toch wordt het tekort vaak niet meteen opgemerkt. Als je een van deze symptomen opmerkt, raadpleeg dan je arts.
-
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze afbakbroodjes kun je met Pasen beter niet serveren: ‘Moet je kijken, deze is helemaal groen’
Zondag is het Pasen. Daar horen feestelijke broodjes bij die voor een keertje wit mogen zijn. Drie bakexperts testten blind tien soorten afbak-kaiserbroodjes uit de supermarkt: ,,Met goed beleg zijn deze prima te eten.” Bekijk de rapportcijfers en beoordeling onderin. -
-
Culinair festival gaat plots niet door: organisatie wacht acht maanden tevergeefs op vergunning
Den Haag