We schreven het enkele weken geleden al: bij Ajax staat het geld weer op het veld. In ieder geval meer dan men de laatste jaren gewend was. Afgaande op de jaarcijfers van de drie topclubs (Ajax, PSV en Feyenoord - in willekeurige volgorde) wordt duidelijk dat die ene topclub uit Amsterdam een vrij grote kloof geslagen heeft met de concurrentie.

Op papier dus, want waar Ajax de afgelopen jaargang dus ruim €52 miljoen aan loonkosten had, daar komen PSV en Feyenoord niet verder dan €34 miljoen. Op het veld wordt Ajax echter gewoon nog door PSV verslagen, zoals een paar weken geleden duidelijk werd. Maar de twee clubs zijn dit seizoen wel een klasse apart in de eredivisie. Een prestatie die mede mogelijk wordt gemaakt door de jaarcijfers van het jaar hiervoor, blijkt uit een uitgebreide analyse die VI deed.

'De kloof wordt gezien bovenstaande cijfers dus verklaard via twee factoren: sponsordeals en inkomsten via het stadion. Daarbij slaagt Ajax erin om meer geld uit de markt te halen dan de Nederlandse rivalen, mede door in te zetten op internationale deals in onder meer China. Ten opzichte van PSV hebben de Amsterdammers een groter stadion, wat bij een vol programma, zoals in het succesvolle Europa League-seizoen 2016/17, resulteert in aanzienlijk meer inkomsten uit kaartverkoop, business-seats en dergelijke,' nemen we mee uit de analyse.

Op basis van het begin van dit seizoen en de successen die Ajax en PSV behalen, valt te vrezen dat Nederland binnenkort een top twee zal hebben. Feyenoord, dat geen Europees voetbal meer speelt, ondervindt ook nog steeds problemen van De Kuip. Vandaar dat er vaart moeten worden gezet achter de bouw van het nieuwe stadion, maar ook daarvoor lijkt er nog veel water door de Maas te moeten stromen voordat dat het geval is.

Hoe het ook zij, ook in de nederige Eredivisie begint alles met knaken.