Hakim Ziyech baalt, op de achtergrond vieren de spelers van zijn oude club FC Twente feest
NOS VoetbalAangepast

Ajax na late strafschop onderuit in Enschede

Ajax heeft in de strijd om de landstitel punten gemorst tegen FC Twente. De Amsterdammers gingen door een treffer in de extra tijd met 1-0 onderuit en staan weer op drie punten van koploper Feyenoord. Het was voor Ajax de eerste nederlaag na twintig wedstrijden en voor Twente de eerste zege sinds 22 oktober.

De ploegen waren in de ietwat gezapige eerste helft aan elkaar gewaagd. FC Twente verdedigde sterk en Ajax had moeite om gaatjes in de stugge defensie te vinden. Zo beperkte het Amsterdamse gevaar zich tot vrije trappen van Hakim Ziyech en Lasse Schöne en een schot net naast van Amin Younes.

Volley Seys

Twente probeerde er af en toe gevaarlijk uit te komen, maar de thuisploeg kreeg voor rust maar één echte kans. De volley van Dylan Seys ging echter ruim over.

In de tweede helft had de bal er al na zes seconden in kunnen liggen. Twente nam de aftrap, maar Kasper Dolberg veroverde direct de bal en schoot net naast. Dat was de inleiding van een aantrekkelijkere tweede helft, waarin beide ploegen enkele goede kansen kregen.

• Pro Shots
    Ajax worstelt met FC Twente, in dit geval Amin Younes met Kamohelo Mokotjo
  • Pro Shots
    Justin Kluivert bekijkt vanaf de bank zijn eerst wedstrijdshirt van Ajax 1

Vrije trappen Ajax

Zo mochten Schöne en Ziyech opnieuw aanleggen vanaf een interessante plaats, maar doelman Nick Marsman keerde de vrije trappen. De actieve Ziyech schoot daarnaast nog twee keer naast tegen zijn oude club.

Aan de andere kant ging een uithaal van Hidde ter Avest over en werd een schot van Twente-topscorer Enes Ünal nog net gekraakt door Davinson Sánchez.

In de slotfase was Ajax met een kopbal van Davy Klaassen nog dicht bij de winnende treffer, maar hij kopte over. Even later ging de bal aan de overzijde op de stip na hands van Nick Viergever (rood) en Mateusz Klich benutte het buitenkansje.

FC Twente vier de overwinning op Ajax

Geen goal in 42 duels

Door de nederlaag slaagde Ajax er evenmin in een clubrecord te evenaren. De ploeg had in 41 wedstrijden op rij (alle competities) een doelpunt gemaakt, maar slaagde daar nu dus niet in. Tussen december 1996 en maart 1998 scoorde Ajax in 42 wedstrijden op rij minstens één keer.