Zelf paddenstoelen plukken? Doe het niet!
Zelf paddenstoelen plukken en daarna een maaltje maken. Dat heeft dit jaar tot dusver acht ziektegevallen opgeleverd, aldus het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Laat ze daarom lekker staan, vinden paddenstoelenkenners.
Het echte aantal ziektegevallen kan hoger liggen, omdat niet iedereen naar de dokter gaat om zich te laten behandelen. Ook is melding bij het NVIC niet verplicht. Maar dit kalenderjaar zijn tot dusver acht meldingen geteld. Jaarlijks belanden tien tot twintig mensen bij de dokter omdat zij paddenstoelen hebben gegeten die giftig waren. ,,Het hangt onder andere af van het weer. Nu hadden we een droge zomer, waardoor de paddenstoelen later kwamen'', aldus Antoinette van Riel van het NVIC. Jaarlijks zijn er tussen de tien en twintig meldingen, aldus Van Riel.
Het is zeer onverstandig om paddenstoelen te plukken
Wie een groene knolamaniet plukt en opeet, kan rekenen op acuut leverfalen en heeft dan een levertransplantatie nodig. In 2013 werden bij het UMC Groningen zes mensen opgenomen. Het ziekenhuis waarschuwde toen dat vergiftigingen in de afgelopen jaren vaker voorkomen, met als oorzaak een toegenomen stroom van immigranten uit Azië, het Midden-Oosten en Zuid- en Oost Europa, waar paddenstoelenplukken populair is. Hoe hoog het aantal patiënten met leveraandoeningen dit jaar is, kan het UMCG niet aangeven.
Paddenstoelen plukken is een slecht idee, vindt de Nederlandse Mycologische Vereniging. ,,Je vernietigt niet alleen de natuur, je loopt ook nog eens het risico ziek te worden'', aldus Alfons Vaessen, secretaris van de vereniging. ,,Helaas gebeurt het steeds meer dat mensen plukken uit de natuur, in de veronderstelling dat alles dat uit de natuur komt beter is. Dat zorgt ervoor dat ook steeds meer mensen ziek worden.''
Pluk daarom niet, is de boodschap van Vaessen. ,,Het is zeer onverstandig om paddenstoelen te plukken, want veel eetbare soorten hebben dubbelgangers die oneetbaar of zelfs giftig kunnen zijn.''
Rotten
Je vernietigt de natuur
Je kunt ziek worden door de paddenstoelen zelf, maar ook door andere omstandigheden. Vaessen: ,,Op de plekken waar de paddenstoelen groeien lopen honden los. Je weet niet precies waar die plassen en poepen. Dat is toch een onsmakelijk idee. Bovendien rotten paddenstoelen in de natuur ook. Daar kun je ook ziek van worden.''
Desondanks plukken veel mensen uit de natuur. Kok Estee Strooker heeft een nieuwe verslaving, meldde ze deze week op haar Instagramaccount. Paddo's. En daar bedoelt de bekende Arnhemse niet de geestverruimende exemplaren mee, maar de eetbare lekkernijen die ze zelf plukt in het bos.
Vaessen vindt het onverstandig als er grootschalig wordt geplukt. ,,Je vernietigt de natuur. Voor die schimmel maakt het niet zoveel uit, die draden lopen door de grond. Maar andere natuurliefhebbers kunnen er niet van genieten. En: het ecosysteem eromheen maak je kapot. Kevertjes, muggen en vliegen leggen hun eitjes in die paddenstoelen. Je verstoort hun levenscyclus.''
De Keuringsdienst van Waarde maakte een lijstje van vijf soorten die je wel kunt plukken in deze periode van het jaar: eekhoorntjesbrood, cantharel, oesterzwam, sponszwam en eikhaas. ,,Voor eekhoorntjesbrood geldt: je moet hem kennen. Sommige soorten lijken erop. Zit er daar een van tussen je andere paddenstoelen, dan is je hele gerecht oneetbaar, zo bitter'', zegt Vaessen. ,,De oesterzwam is relatief safe. De sponszwam: daar kun je weinig verkeerd aan doen, maar ze kunnen heel mooi groot worden. Doodzonde om ze weg te halen.''
Bij de cantharel moet je oppassen voor de valse cantharel, vindt de expert. ,,Die ziet er ongeveer zo uit, maar in de pan blijft er niets van over dan een dun vliesje. En voor de eikhaas geldt dat je niet erg fout kunt gaan. Op voorwaarde dat je hem kent.''
Eentje plukken is natuurlijk niet zo erg, relativeert Vaessen. ,,Maar grootschalig plukken, daar zijn we als vereniging geen voorstander van.'' De beheerder van het bos staat plukken meestal niet toe, maar het is lastig om de regels te vinden, weet Vaessen. ,,Dat is niet te controleren, inderdaad.''
Eten uit je eigen bos? Bekijk de video over het voedselbos Wouter van Eck:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hamburger van 2,7 kilo: dit is wat er in je lichaam gebeurt als je die opeet
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’
Minder alcohol en meer sporten is natuurlijk prima. Toch mogen we af en toe nog wel onze vingers aflikken omdat er wat te vieren valt. Drie professionele zoetekauwen testten acht kant-en-klare slagroomtaarten. ,,Van binnen en van buiten is deze taart precies in balans, daar gaat het om.’’ -
Consumentenbond
Vijf lades en een snelvriesfunctie: dit is de beste vrijstaande vriezer
Wat is de beste vrijstaande vriezer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Quiz
Herken jij de giftige paddenstoel? Speel de quiz!
Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen. Maar mag je die eigenlijk wel eten? Doe de test en test je paddenstoelenkennis. -
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records.
-
Culinair festival gaat plots niet door: organisatie wacht acht maanden tevergeefs op vergunning
Den Haag -
-
-
PREMIUM52
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.” -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater.
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
-
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
Dat frisdrank niet gezond is, weten we. Voor velen is het dan ook een goed voornemen om minder frisdrank, en meer water te drinken. Maar kan het écht kwaad als je elke dag één of meer glazen Coca-Cola drinkt? Wat en hoe groot zijn de risico’s? En is die Zero-variant écht minder gezond dan gewone cola? Voedingsexpert Eric De Maerteleire ontleedt de populaire drank: ,,Deze zoetstof is een grote boosdoener voor de lever.” -
-
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten