Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan ‘Spitzenkandidat’ Frans Timmermans

11-10-2018 07:27

"U weet dat er iemand is gevonden met een zuurstofkapje op zijn mond?"
Miljoenen artikelen

 Meneer Timmermans,

‘Spitzenkandidat’ is niet voor niets een Duits woord.

Het kan dan ook bij niemand verbazing wekken dat u zich meldt om als ‘Spitzenkandidat’ namens het sociaal-democratische smaldeel een gooi te doen naar het het allerhoogste in de Europese Unie: het voorzitterschap van de Europese Commissie. U was al rechterhand van God, u wilt nu God zelf worden.

De God van het Groot Europeesche Rijk.

Ik roep graag mijn laatste drie briefjes aan u in herinnering.

Op 9 maart schreef ik:

Is Yoeri Albrecht van het Amsterdamse debatcentrum De Balie een leugenaar? 

Ik vraag dat, omdat die gisteren een ongelooflijk verhaal vertelde.

Hij zei dat u dolgraag op Internationale Vrouwendag wilde spreken in Amsterdam. Sterker: uw kantoor had hem benaderd met de vraag of De Balie iets wilde organiseren. U wilde uitleggen hoe belangrijk vrouwenrechten zijn. U wilde uitleggen hoezeer de EU zich bezighoudt met vrouwenrechten. U dacht zelf qua locatie niet aan De Balie, want te klein, maar aan Carré. Of de Stadsschouwburg. U was namelijk echt betrokken bij ‘that sort of things’. Albrecht zei toen: ‘”Dat komt mooi uit, want bij hebben een halfjaar geleden voor die dag een vrouw uitgenodigd die echt iets weet van het belang van vrouwenrechten, die echt recht van spreken heeft. Misschien kunt u samen spreken”. U zou dat volgens Albrecht een erg goed idee hebben gevonden en er over nadenken. Daarna vroeg u om informatie over die vrouw. En meer informatie. En nóg meer informatie. Om ruim drie weken later te zeggen: toch maar niet…”

Die vrouw, meneer Timmermans, was Zineb el Rhazoui. Een Frans-Marokkaanse journaliste, die de aanslag op Charlie Hebdo overleefde en die sinds ze zich tot islamcriticus bekeerde een Wilders-achtige beveiliging nodig heeft.

Zij overleefde dus de aanslag op Charlie Hebdo, waarover u op 7 januari 2015 op Facebook schreef: “Shocked by the horrific terrorist attack on Paris and Charlie Hebdo. We mourn the victims and our thoughts are with their loved ones. This attack is an attack on all of us, on our fundamental values, on the freedoms our European societies are built upon. That is why all Europeans need to stand firm in our solidarity with the French people. Barbarism will not prevail, terrorism will be defeated if we stand up for our liberty and express our resolve to defend our values, shoulder to shoulder.”

Yoeri Albrecht van De Balie bood u een geweldig kans om op Internationale Vrouwendag samen met iemand voor wie het allemaal écht dichtbij kwam en komt een statement te maken over de fundamentele waarden en de vrijheden waarop de Europese gemeenschappen gebouwd zijn. Om uw solidariteit te tonen met de slachtoffers van barbarisme. Om te staan voor onze vrijheden. Schouder aan schouder.

Maar toen u hoorde met wie u op de foto zou komen, wilde u opeens toch niet komen op het feestje dat Yoeri Albrecht voor u moest organiseren.

Tegen zoveel uitgezaaide karakterkanker kan zelfs Alexander Pechtold niet op.

Verrek! Dat was ook zo…

Op 25 maart schreef ik:

Soms heb ik geen woorden.

Als wéér een aanhanger van Islamitische Staat dood en verderf kan zaaien, nu tijdens een gijzeling in een supermarkt. Als het stuk moslimuitschot in kwestie, Redouane Lakdim, ‘in beeld was bij de inlichtingendiensten’. Als het wachten is op een verklaring van de moeder van het varkensvleesmijdende vullis die weet dat ‘haar zoon nooit zoiets zou doen’ en ‘altijd een lieve jongen is geweest’. Als een Franse agent, Arnaud Beltrame, tijdens die gijzeling zijn leven offert door te ruilen met een vrouwelijke gijzelaar.

Ik ga dan toch malen.

Wéér geen Noor. Wéér een ‘Allahoe Akbar’-roeper. Wéér in beeld bij de inlichtingendiensten. Wéér een bewijs van de parallele samenleving. Wéér vier onschuldige doden. Wéér is Europa een stukje meer Eurabia.

Wat valt er nog te zeggen?

Op zo’n moment weet ik dat er altijd één persoon is, dat niet om woorden verlegen zit.

En die stelt nooit teleur.

Frans Timmermans.

Die twittert dan: “Arnaud Beltrame put himself in harm’s way to save another human being. It cost him his life. We all owe a huge debt of gratitude to this hero.”

 Ik vraag me op het moment dat ik zoiets van u lees altijd af: waar was Frans Timmermans deze keer toen hij zijn pathetische tweet de wereld in stuurde? Gewoon aan het ontbijt, ergens in een 1200 euro per nacht-hotel? Achterin de zwaar beveiligde auto met chauffeur? Of heb ik ‘m dan te hoog zitten en neemt ie niet eens meer de moeite om het pro forma-dingetje Twitter op te slingeren en heeft ie daar zijn Rob Jetten-achtigen voor? Ligt ie zelf gewoon nog lekker te snurken in die hotelkamer? Is ie juist al weer druk met het ontvangen van linkse jongeren uit een oostblokstaat die hij aan zijn Europese project wil toevoegen? Of zit ie onder het bureau van Jean-Claude Juncker met zestien centimeter Luxemburgs vlees in zijn mond te zorgen dat de Grote Baas de nieuwe dag niet al te boosaardig tegemoet treedt?

 Eigenlijk weet ik het antwoord wel.

 En dat is waarom ik u veracht.

Wat vergeet een mens snel, hè?

En op 26 april:

We zouden door de soap rond de opperpinok en de memo’s over de dividendbelasting bijna vergeten dat gisteren uitlekte welke plannen uw Europese Commissie met de vrijheid van meningsuiting (VvMU) en censuur heeft.

Ik zet ze even op een rijtje.

Er komt een gedragscode voor informatie op internet.

Valse accounts op social media dienen te worden verwijderd.

(Social) media moeten zichtbaar maken hoe betrouwbaar hun informatie is.

Er komt een Europees netwerk van factcheckers die zelf nieuws onderzoeken en die standaarden ontwikkelen voor nationale factcheckers.

 De EU gaat organisaties subsidiëren die technologieën ontwikkelen waarmee misleidende verhalen op internet kunnen worden opgespoord.

 Kranten en omroepen moeten staatssteun krijgen als ze journalisten willen opleiden of nieuwe diensten willen opzetten om het verspreiden van betrouwbare informatie te bevorderen.

 Er komt, naast het op pro-Russisch nieuws getinte EUvsDisinfo, ook een website waarop ‘leugenachtige verhalen over de EU’ van andere afzenders dan Rusland worden geschandpaald.

Even voor de duidelijkheid: u gaat dit allemaal doen omdat er tijdens verkiezingscampagnes allemaal ‘nepnieuws’ wordt verspreid en omdat debatten over klimaatverandering, migratie, veiligheid, terrorisme en gezondheidszorg systematisch worden vervuild door ‘nepnieuws’.

 U heeft met dit soort Orwelliaanse censuur D66-minister Kajsa Ollongren alvast een natte poes bezorgd.

 En mij koude rillingen.

 Ik denk dat we geen dag te vroeg komen met The Post Offline. Vanaf 5 mei gaan we vanuit de redactiekelder in Eesterga elke middelvinger die we kunnen vinden opsteken naar de als democraten verklede Joseph Goebbels-nazaten in Den Haag en Brussel.

 Fuck you.

Het is nu 11 oktober. We zijn bij The Post Offline net met een verlengingsactie voor 2019 begonnen.

Daarbij kunnen we alle hulp gebruiken.

Maar op uw steun hadden we eerlijk gezegd niet gerekend.

Dank dat u nog even aantoont hoe hard het nodig is om de vlucht achterwaarts te maken: een papieren krantje, dat niet gelezen wordt door mensen zoals u, dat niet op zwart gezet kan worden door mensen zoals u en dat niet knipmest voor mensen zoals u.

Groet,

JanD

PS. Me nieuwe nieuwsbrief is uit. U wordt genoemd!