Ads Top

De Nederlandse staat moet meer doen om klimaatverandering te voorkomen

De Staat moet de uitstoot van broeikasgassen sneller verminderen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag in het hoger beroep van de klimaatzaak bepaald. Volgens het hof is een reductie van 25 procent in 2020 ten opzichte van 1990 noodzakelijk.

De rechter maakte vandaag gehakt van de verdediging van de Nederlandse staat en gaf Stichting Urgenda op alle punten gelijk. De staat moet veel meer gaan doen om klimaatverandering te voorkomen. De staat komt volgens de rechter niet langer weg met het argument: "Wij doen net zoveel als andere landen". De Nederlandse staat heeft de plicht om voor haar burgers te zorgen, en op dit moment gebeurt dat onvoldoende.


De rechter gaf in haar betoog direct toe dat ook zij weet dat de maatregelen die de overheid moet gaan nemen pijn gaan doen. Dat ze geld gaan kosten. Maar, zegt de rechter, als de wereld straks onbewoonbaar is door droogte, overstromingen, bosbranden, hongersnoden, en een groeiend aantal infectieziekten, dan doet dat ook pijn. En dit bestrijden kost ook geld.

Urgenda schrijft hiermee opnieuw geschiedenis. Dit vergroot ook de kansen op succes in de klimaatzaak tegen Shell, die Milieudefensie samen met 13.000 Nederlanders aanspant.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.