Een vrachtwagen met xtc-afval lekte chemicaliën in een woonwijk in Eindhoven
NOS Nieuws

Drugs makkelijk te maken op zolderkamer, meer labs tussen de huizen

Drugsafval dat wordt gedumpt in natuurgebieden is al langer een probleem. Maar de afgelopen week gebeurde het ook drie keer midden in een woonwijk. In Nijmegen liep vannacht een negen kilometer lang spoor van drugsafval door de stad, dat uit een busje was gelekt. Afgelopen weekend was het raak in Eindhoven: daar werd een vrachtwagen met drugsafval midden in een woonwijk in brand gestoken. En juist vanmiddag werd in Elst nog een bestelwagen gevonden met daarin grote blauwe vaten, waarschijnlijk ook drugsafval.

"Het kan zijn dat criminelen meer lef gaan vertonen, maar het kan ook zijn dat ze in paniek raken", zegt Freek Pecht, coördinator synthetische drugs bij de politie. "Dat ze weten dat de politie ze op de hielen zit en dus snel van hun spullen af moeten komen. Hoe dat in Eindhoven en Nijmegen zit, moet onderzoek nog uitwijzen."

De politie in Nijmegen was de hele ochtend bezig met het opruimen van de troep:

Busje met drugsafval achtergelaten in woonwijk

Daar komt bij dat er sinds een aantal jaar ook meer grondstoffen voor drugs worden geproduceerd. Eerder werden die grondstoffen gehaald uit bijvoorbeeld China. Maar sinds een paar jaar moet China een melding maken wanneer het die stoffen exporteert. Criminelen zijn dus overgegaan op het zelf produceren van grondstoffen en daar is geen groot drugslab voor nodig. Dat gebeurt gewoon in woonwijken, bijvoorbeeld in garages, zolderkamers of kelderboxen.

Deskundigen denken dat meer laboratoria in de bebouwde omgeving leiden tot meer afvallozingen in woonwijken. Criminelen zouden gemakkelijker worden met het dumpen van hun materiaal. Harde cijfers daarover, ontbreken echter.

Het gevaar van drugsafval

Drugslaboratoria in woonwijken zijn erg gevaarlijk, benadrukt Pecht. "Je hebt altijd een gevaar van brand. De boel kan in de fik vliegen omdat er heel veel vluchtige stoffen worden gebruikt om drugs te maken. Ook kan er een zee van giftige chemicaliën ontstaan, want er hoeft maar een verpakking te scheuren om vervolgens andere verpakkingen te openen. Dat kan je niet binnenshuis houden."

Als meer drugsafval in woonwijken wordt gedumpt is ook de kans groter dat gewone mensen ermee in aanraking komen. "Drugsafval is een mengeling van gevaarlijke stoffen", zegt toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit. "Daar moet je altijd uit de buurt van blijven."

Volgens De Boer kan drugsafval direct een gevaar voor de gezondheid opleveren wanneer je ermee in aanraking komt. "Als je praat over zoutzuur of andere zuren, dan kan je brandwonden op je huid of in je ogen krijgen. Of als je de dampen van de zuren inademt, kan het je luchtwegen en longen beschadigen."

Dat er ook mensen overlijden door drugsafval dat midden in een woonwijk is gedumpt, is overigens onwaarschijnlijk, zegt De Boer. "Dat heeft natuurlijk te maken met hoeveel je ervan binnenkrijgt. Maar het zou kunnen als bijvoorbeeld kinderen erdoorheen lopen. Het zijn akelige stoffen, daar moeten mensen gewoon niet mee in aanraking komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl