Direct naar artikelinhoud
Frankrijk

IMF-topvrouw Lagarde moet terechtstaan in grote corruptiezaak Tapie

Christine Lagarde.

De chef van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, moet morgen voor de rechter verschijnen wegens de rol die zij speelde in een schikking met zakenman Bernard Tapie. Die schikking kostte de Franse belastingbetaler 400 miljoen euro. De 60-jarige Lagarde wordt nalatigheid verweten in de kwestie, die speelde toen zij minister van Economie en Financiën was in het kabinet van president Sarkozy.

Als zij schuldig wordt bevonden riskeert ze een jaar cel en 15.000 euro boete. Dat zou een klap zijn voor Lagarde, die in 2011 de leiding van het IMF overnam nadat haar voorganger Dominique Strauss-Kahn had moeten aftreden wegens een seksschandaal.

Respect en bewondering

Lagarde, die in de Verenigde Staten studeerde en een tijdlang voor het Amerikaanse advocatenkantoor Baker & McKenzie werkte, wordt in Frankrijk en daarbuiten bewonderd door de manier waarop zij een toppositie heeft weten te veroveren in de traditioneel door mannen gedomineerde financiële wereld. Ze dwong al veel respect af door haar optreden als Franse minister van Financiën tijdens de financiële crisis van 2008.

Bernard Tapie.

Uit die tijd dateert ook het akkefietje met de peperdure schikking met Tapie. De eigenzinnige zakenman had in 1993 zijn destijds slecht lopende Adidas-bedrijf moeten verkopen, nadat hij een post in het kabinet van de socialistische president Mitterrand aangeboden had gekregen. Later eiste Tapie een enorme schadevergoeding omdat de staatsbank Crédit Lyonnais zijn bedrijf zou hebben ondergewaardeerd: het werd een jaar later voor 400 miljoen euro meer doorverkocht.

Om van die slepende kwestie af te komen stemde Lagarde, tegen het advies van een commissie, in met het voorstel de kwestie buiten de rechter om aan een arbitragecommissie voor te leggen. Die besloot Tapie 403 miljoen euro toe te kennen. Het feit dat de belastingbetaler daarvoor moest opdraaien, veroorzaakte destijds al de nodige ophef. Vorig jaar draaide een rechtbank de schadevergoeding aan Tapie terug en kreeg de zakenman de opdracht het bedrag terug te betalen.

Enorme vergoeding Tapie

Volgens sommigen zou president Sarkozy Lagarde destijds onder druk hebben gezet akkoord te gaan met de speciale arbitrage-route, als bedankje voor de steun van Tapie tijdens zijn verkiezingscampagne. Lagarde heeft dat altijd ontkend en het maakt ook geen deel uit van de beschuldigingen tegen haar. Wel wordt haar verweten dat zij niet naar haar adviseurs heeft geluisterd en te snel haar fiat heeft gegeven aan de enorme vergoeding voor Tapie.

Jérome Cahuzac.

Lagarde moet verschijnen voor het Gerechtshof van de Republiek, een driekoppige rechtbank die speciaal in het leven is geroepen om zittende en voormalige ministers te berechten voor onrechtmatigheden die ze in hun functie hebben begaan. Afgelopen week nog legde het tribunaal drie jaar gevangenisstraf op aan ex-minister van Begroting Jérome Cahuzac wegens belastingontduiking.

Die zaak was veel ernstiger dan wat Lagarde ten laste wordt gelegd. Cahuzac was juist onder president Hollande belast met het jagen op belastingontduikers. Uiteindelijk bleek dat hij en zijn vrouw miljoenen euro's hadden weggemoffeld in Zwitserse banken.

Lagarde, die deze zomer nog herkozen werd als IMF-baas, heeft gezegd dat ze voor de duur van het proces verlof zal nemen. Wat ze zal doen als ze wordt veroordeeld, is onbekend. Verwacht wordt dat de rechters nog vóór 20 december uitspraak zullen doen.