Direct naar artikelinhoud

Afscheid Pechtold: 'Wilders gaat zijn bumperklever nog missen'

Alexander Pechtold (D66) bij zijn afscheid van de Tweede Kamer dinsdagmiddag. Naast hem zijn opvolger als fractievoorzitter, Rob Jetten.Beeld ANP

Geprezen door de Kamervoorzitter als 'gecontroleerde sneeuwstorm' met een grote passie voor de democratie, nam Alexander Pechtold dinsdag afscheid van de Tweede Kamer.

Twaalfenhalf jaar zat hij in zo’n blauwe stoel, de Kamerzetel. Als kersverse voorzitter van een piepkleine fractie, onvermoeibaar achter de interruptiemicrofoon, als steunpilaar van het kabinet-Rutte II waar hij niet in zat en tot slot als een van de architecten van het kabinet-Rutte III. “Jij gaf altijd de indruk dat je meeregeerde, ook al zat je in oppositie. Ik moest vaak aan bezoekers uitleggen dat je geen minister was”, grapte Kamervoorzitter Khadija Arib in haar toespraak.

Wilders roffelde luid op de bankjes na afloop van de toespraak. Vijf rijen achter hem trommelde Thierry Baudet zachtjes met een paar vingers mee

Natuurlijk was er lof. Voor de man die de term ‘constructieve oppositie’ een plek in het moderne ongeschreven staatsrecht gaf. Die het kwikstaartje, zoals D66-oprichter Hans van Mierlo zijn partij typeerde, weer omhoog liet vliegen. En die zich bovenal inzette voor de partij, de Kamer en de democratie, aldus Arib. “Daarmee heb je iets wezenlijks toegevoegd aan het leiderschap van je illustere voorgangers – Hans van Mierlo, Jan Terlouw en Els Borst.”

Bespiegeling

Momenten als deze lenen zich voor bespiegeling, zei ook Pechtold. Hij hield in zijn brief, voorgelezen door Arib, de Tweede Kamer een spiegel voor. Veel kan in regels gevat, maar de opwarming van het klimaat in deze Kamer, daarvoor zijn we zelf verantwoordelijk, aldus Pechtold. Daarmee doelde hij op het soms grove en polariserende taalgebruik, de hausse aan moties en de vele debatjes naar aanleiding van mediahypes. “Die gijzelen ons in het nu.” Pechtold liet zijn kritiek volgen door een oproep tot samenwerking en meer begrip voor elkaars standpunten.

Daarmee vindt hij Arib aan zijn zijde, die zich ook meermalen uitsprak tegen de vergroving van taalgebruik. De Kamervoorzitter prees de inspanningen van Pechtold om de invloed van de Kamer, en het respect voor het Kamerwerk te vergroten. Vooral als collega-fractievoorzitters zich met dedain over de gekozen volksvertegenwoordiging uitlieten. “De heer Wilders gaat zijn bumperklever nog missen.” 

Diezelfde Wilders roffelde luid op de bankjes na afloop van de toespraak. Vijf rijen achter hem trommelde Thierry Baudet zachtjes met een paar vingers mee.

Lees hier de toespraak van Kamervoorzitter Arib bij het afscheid van Pechtold.

Lees ook:

Alexander Pechtold: de man zonder wie D66 niet meer zou bestaan

Een makelaar in politiek vertrouwen, en een van de beste dealmakers van het Binnenhof verlaat de politiek. Alexander Pechtold redde D66, maar maakte zich zo onmisbaar dat de partij een harde systeemtest te wachten staat.