Premier Rutte tijdens zijn toespraak bij het Jaarcongres van MKB-Nederland in de Grote Kerk in Den Haag
NOS Nieuws

MKB Nederland: Rutte moet belasting mkb'ers verlagen met 'dividendgeld'

MKB Nederland vindt dat het kabinet het geld dat vrijkomt door het niet-afschaffen van de dividendbelastingen moet gebruiken om de belastingen voor mkb'ers te verlagen. Dat zei voorzitter Vonhof van MKB Nederland op het mkb-congres in Den Haag. Hij wil een verlaging van de vennootschapsbelasting, dat is de winstbelasting voor bedrijven, en de inkomstenbelasting voor directeuren-grootaandeelhouders.

"Het afschaffen zelf begreep ik niet zo goed als mkb-ondernemer", zegt Vonhof. "Maar het feit dat het nu niet doorgaat biedt wel mogelijkheden." Hij wil dat de 1,9 miljard euro die nu over zou kunnen blijven, wordt besteed aan Nederlandse ondernemers en niet aan grote internationale bedrijven.

Dat het hoofdkantoor van Unilever toch niet naar Nederland komt vindt hij wel slecht nieuws. "Het lijkt nu net of we daar met zijn allen blij om zijn maar dat is natuurlijk niet waar", zegt hij. "Ik heb zelf een schoonmaakbedrijf en ik was heel graag de ramen bij die grote multinationals."

De BV Nederland

Volgens Vonhof schrijven de begrotingsregels van het kabinet voor dat de 1,9 miljard euro moet worden besteed aan het bedrijfsleven, omdat de afschaffing van de dividendbelasting hoorde bij het pakket belastingmaatregelen voor bedrijven. "Gebruik het voor lastenverlichting voor ondernemers en zorg dat die meer geld gaan verdienen en gaan investeren in de BV Nederland."

Volgens Vonhof profiteert iedereen daarvan. "Sommige politieke partijen schetsen een kortzichtig en eenzijdig beeld dat dat geld niet naar ondernemers moet gaan maar naar 'de gewone Nederlanders'. Maar die gewone Nederlanders werken wel bijna allemaal in een bedrijf."

Koningin Máxima en MKB-voorzitter Jacco Vonhof op het mkb-congres.

Heroverweging

Premier Rutte, die na koningin Máxima een toespraak hield op het mkb-congres, wil niet bevestigen dat Vonhof gelijk heeft met zijn opmerkingen over de begroting. "Ik zou het zo niet willen formuleren", zegt Rutte. "De begrotingsregels zeggen er is een scheiding is tussen inkomsten en uitgaven. Een ander aspect is dat het bedrijfslevenpakket één pakketje is."

Meer wilde hij er niet over zeggen, omdat de regeringspartijen en het kabinet nog druk onderhandelen over de "heroverweging" van de afschaffing van de dividendbelasting.

Hij vindt dat zijn aanwezigheid op het mkb-congres bij zijn vak hoort, en vindt het verwijt van de oppositie dat hij te veel luistert naar de lobby van het bedrijfsleven, onzin. "Het is gewoon niet zo, dat mogen ze allemaal wel roepen, maar het is gewoon niet zo", zegt hij. "Ik praat met iedereen, van vakbonden tot bedrijfsleven, want dat hoort bij mijn vak."

Koningin Maxima opende het Jaarcongres van MKB-Nederland in de Grote Kerk

De stemming

Politiek verslaggever Marleen de Rooy was op het mkb-congres om de stemming te peilen. "Zo'n duizend ondernemers zijn op het congres afgekomen. De voorzitter van MKB Nederland mag zeggen dat de 1,9 miljard moet worden besteed aan lastenverlaging van het bedrijfsleven, toch hoor je hier ook veel geluiden dat het geld naar zorg of onderwijs moet gaan."

Veel ondernemers vinden het verwijt van oppositiepartijen dat het bedrijfsleven te veel lobbyt bij het kabinet onterecht, zegt De Rooy. "Ze zeggen 'Wij zijn de banenmotor en heel belangrijk voor de Nederlandse economie. Dat is waarom het kabinet naar ons luistert, niet omdat we lobbyen'."

Premier Rutte moest opnieuw naar de Tweede Kamer komen om met de oppositiepartijen over de dividendbelasting te praten

Lobbygesprekken

Eerder vandaag moest Rutte van de oppositiepartijen opnieuw naar de Tweede Kamer komen. Die wilden ook weten waar het kabinet de 1,9 miljard euro aan gaat besteden. Rutte wilde daar weinig over zeggen, behalve dat de doelstelling van het kabinet om banen zeker te stellen en het ondernemingsklimaat te verbeteren, niet is veranderd.

In reactie op het verzoek van GroenLinks om alle lobbygesprekken vanuit het bedrijfsleven met het kabinet openbaar te maken zei hij dat dat maar ten dele kan. "Ik kan niet alle contacten openbaar maken", zei Rutte. "Dat kan alleen als onze gesprekspartner daar ook toestemming voor geeft."

De oppositie wilde opnieuw een debat over het onderwerp, maar de regeringspartijen hielden dat tegen omdat de gesprekken over de heroverweging over het afschaffen van de dividendbelasting nog in volle gang zijn.

GroenLinks-leider Klaver en PVV-leider Wilders, de oppositie is eensgezind over de dividendbelasting maar kan weinig doen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl