25 euro voor seks, 10 euro om pottenkijkers weg te houden: prostitutiebendes palmen Maximiliaanpark in

© Photo News

Brusselse jongerenbendes verdienen goed geld aan de trans­migranten in het Maximiliaanpark. Ze verkopen er niet ­alleen drugs, gestolen goederen en zelfs wapens, maar verhuren in de buurt ook ruimtes voor “intieme ­momenten”. De politie kan er weinig tegen beginnen en ziet het geweld in en rond het park enkel toenemen.

Thierry Goeman

Pooiers sturen steeds vaker vrouwen naar het Maximiliaanpark, op loopafstand van de prostitutiebuurt achter het Noordstation. “Daar hebben ze voor een prijsje (maximaal 20 à 25 euro, nvdr.) seks met trans­migranten. De meeste mannen die er verblijven zijn jonge twintigers die al maanden van huis zijn. Die hebben weleens nood aan een verzetje”, klinkt het bij de politie die er dag en nacht patrouilleert.

Hoewel er waarschijnlijk weinig geld te rapen valt bij de vaak arme transmigranten, vinden ze het bij Utsopi, de vereniging die zich het lot van sekswerkers in Brussel aantrekt, niet vreemd dat de meisjes naar daar worden gestuurd. “Elders in Brussel wordt het voor sekswerkers steeds moeilijker om klanten te vinden. Bars worden ­afgebroken en overal worden no-gozones gecreëerd. Dus moeten de meisjes uitwijken om geld te verdienen”, klinkt het.

© BART DEWAELE

Tentjes in het park

Van prostituees die hun diensten aanbieden in het Maximiliaanpark is Mehdi Kassou van het Brusselse Burgerplatform niet op de hoogte. “Wel rond het park. En we weten ook dat die jongeren hier geregeld vrouwelijke transmigranten voorstellen doen om hen iets te laten verdienen. Telkens wanneer ons dat gesignaleerd wordt, melden we dat aan de politie.”

Uit een interne nota van de politie die onze redactie kon inkijken, blijkt dat criminele bendes ook zones verhuren (vanaf 10 euro) waar trans­migranten ongestoord seks kunnen hebben. Geen kamers met bed, wc en douche maar bergruimtes in flatgebouwen of zelfs het openbare toilet aan de achterkant van het park. Ook in de bosjes in het park zelf worden hoekjes of tentjes ter beschikking gesteld. Tegen betaling. In ruil houden jongeren de wacht en sturen ze passanten, voor zover die daar nog durven te komen, weg.

“De interventieploegen kennen de meeste leden van die jeugdbendes omdat ze in de flatgebouwen vlak achter het park wonen en al vaak in contact zijn gekomen met politie en gerecht. Met de komst van de trans­migranten hebben ze vlak bij huis een lucratieve bezigheid gevonden”, zegt Mario Thijs van politievakbond NSPV.

Steen in het gezicht

Naast prostitutie tieren ook drugshandel, heling van gestolen goederen, wapenhandel en mensenhandel welig. Politiediensten en het Brusselse Burgerplatform, dat alle ngo’s verzamelt die zich het lot van de transmigranten aantrekken, maken zich steeds meer zorgen over de veiligheid in en rond het park. De Brusselse burgemeester Close (PS) zegt dat de politie op zijn verzoek een actieplan heeft opgesteld. Daarbij wordt ­preventief en repressief opgetreden. Maar een structurele oplossing is er nog altijd niet.

“Wij houden al sinds de zomer permanent controles in de buurt. Criminaliteit wordt uiteraard streng aangepakt. Is er meer geweld? Dat wordt gezegd, maar ik heb daar geen objectieve cijfers van”, zegt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie.

Bij de manschappen op het terrein klinkt een heel ander verhaal. Niet de transmigranten zelf, wel de Brusselse criminele bendes in het park, baren hen zorgen. “Omdat ze zich door de politie geboycot voelen, gebruiken ze geweld tegen agenten. Deze zomer nog raakte een politieman zwaargewond toen hij een steen in het gezicht kreeg”, zegt Mario Thys van politievakbond NSPV. De agent, zo bevestigt de Brusselse politie, is nog altijd niet hersteld van de verwondingen die hij toen opliep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen