door Wilmama in Gezondheid  ·  47 Reacties

  • 9
  • 872x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Schandalig dat een apotheker op de stoel van de arts gaat zitten.

3
1 Roy-050

@1
Dat is wel erg kort door de bocht. Neem bijvoorbeeld dit bericht uit 2016:
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/-jaarlijks-corrigeren-apothekers-tien-miljoen-recepten-~b618f515/

'Jaarlijks corrigeren apothekers tien miljoen recepten'

Volgens de beroepsorganisatie voor huisartsen, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), betekent dit niet dat huisartsen slordig zijn. Volgens de organisatei bewijzen de aanpassingen juist het bestaansrecht van de apotheker. 'De apotheker heeft het meest actuele medicatieoverzicht. Het is de taak van de apotheker de dosering te controleren en te bekijken of voorgeschreven medicatie botst met medicijnen die de patiënt al slikt. De aanpassingen laten zien dat de apotheker zijn controlerende rol goed uitvoert.'

13
2 Wilmama

Vorige week nog meegemaakt: allergische reactie op medicatie.
Gevolg een week ziekenhuis met een alvleesklierontsteking.

Collega van mij met dezelfde ziekte als ik heb: patent op zijn medicatie verloopt komend jaar, hij gaat over op een goedkoper alternatief. Als het niet werkt, heeft dat desastreuze gevolgen voor hem met vele malen hogere zorgkosten ten gevolg, plus een aanslag op zijn gezondheid.

2
3 Dunkelheit

@2 prima dat de apotheker de voorgeschreven medicatie controleerd en kijkt naar de werking op andere voorgeschreven medicijnen. Echter dit dient altijd te gebeuren in overleg met de behandelde arts, die is namelijk verantwoordelijk voor de medische zorg van de patiënt. Een apotheker kan nooit zonder overleg met de arts iets anders vertrekken dan is voorgeschreven.

0
4 Roy-050

@4 Een apotheek kan de medicijnen nakijken die voorgeschreven zijn, echter niet bij de arts of hij het verkeerde medicijnen voorgeschreven heeft voor een klacht.

12
5 Rattocasi

@5
Natuurlijk wel. Een broer van mij werkt al ruim 40 jaar in een apotheek en belt persoonlijk regelmatig met (huis)artsen om overleg te plegen over ofwel verkeerde medicijnen of een juist medicijn in een verkeerde voorgeschreven dosering.

4
6 Wilmama

@6
Het wordt nu toch wel heel duidelijk dat hij absoluut geen weet heeft van de realiteit.

4
7 Snorrie

En dan krijg je medicijnen voor de bijwerking van het medicijn dat bedoeld is voor je kwaal.

3
8 Marrie

@8
Ja, ze doen alles om tot het gewenste resultaat te komen.

Als ze een kies trekken krijg je ook een verdoving, precies hetzelfde maar daar hoor je niemand over.

6
9 Snorrie

@8 soms is dat zo, uiteindelijk is het altijd een afweging ; wat zijn de klachten, wat zijn eventuele risico's ( bijvoorbeeld hoge bloeddruk met de risico's op lange termijn) en wat zijn de bijwerkingen. Het is best lastig met al die factoren een afweging te maken. In sommige gevallen kan het inderdaad een soort domino effect geven, dat betekent niet altijd dat het middel erger is dan de kwaal. (je zult maar iets levensbedreigends hebben.,)

0
10 datkanjijmakkelijkzeggen

Ik gebruik al jaren een medicijn.
En elke 3 maanden krijg ik een andere .
Dan zeggen ze hij is zelfde hoor alleen andere verpakking..
Tot dat je een keer er behoorlijk last van krijgt.
En dan ineens snappen ze het niet.

5
11 annie

@9
Net trekken van ,n kies is n eenmalig gebeuren, en daar krijg je n verdoving voor en eventueel n pijnstiller voor daarna, als de verdoving is uitgewerkt.
Maar ook daar kunnen mensen heel verschillend op reageren.
De een is de ander niet.

2
12 Marrie

@10
Het schijnt dat er in die goedkopere medicijnen vulstoffen zitten, waar sommigen slecht op reageren

2
13 Marrie

@11
Dan kan je beter gaan uitzoeken welke zorgverzekering wel je goedwerkende medicijnen vergoed.
Want pillen slikken (met bijwerkingen) om de bijwerking van n ander medicijn te niet te doen, is niet goed voor je gezondheid.

2
14 Marrie

@13
Onzin, de vulstoffen in goedkopere medicijnen verschillen niet van de duurdere.

4
15 kwatta

@12
Dat zeg ik toch. Medicijnen om de bijwerkingen van de behandeling te bestrijden.

Of de behandeling een-malig of wekelijks is maakt niet uit

2
16 Snorrie

* Verwijderd door de redactie *

17 E.Meel

@17
Dus zoek je n andere verzekeraar als patiënt zijnde, als je niet tevreden bent.
Laat de verzekeringen maar vechten om de gunst van de client.

2
18 Marrie

@14
Bij substitutie is de uitwisselbaarheid onderzocht, je krijgt hetzelfde werkzame bestanddeel in gelijke concentratie. Bijvoorbeeld Viagra 100 mg wordt dan Sildenafil 100 mg.

1
19 kwatta

Nadeel van de preferente middelen die moeten worden gegeven, die kunnen voor problemen zorgen. Ik gebruik 16 jaar medicijnen vanwege mijn hart en longen, ben voor heel veel stoffen allergisch, en de laatste 8-9 jaar is het een ramp met jeukaanvallen, misselijkheid en slapeloosheid, zelfs 2 keer opgenomen door allergie-aanvallen door wijzigingen van producent.
De effectieve stof is het enige waar naar wordt gekeken, terwijl ik problemen heb met de bijstoffen die nodig zijn om een mooi pilletje te maken.
Ik heb nu de keus gemaakt om de voorgeschreven medicijnen te gebruiken en betaal ze zelf. Als dat de manier is om ziektekosten te drukken, dan moet het maar.

2
20 sprookjesvertelster

@17

In deze met u eens, de verzekeraar bepaalt (helaas).

@20

Heel veel sterkte, en eigenlijk te gek voor woorden dat u het uit eigen zak moet betalen.

NB:

Ook zoiets raars: ik zit hier met ontzettend veel ‘probeer’ medicatie, ongeopend (tegen de apotheker gezegd: geef niet meer dan voor een week mee; krijg ik toch telkens voor een x aantal weken mee).

Gevraagd aan:
-apotheek, MDL arts of zij misschien iemand in de praktijk hebben die deze medicatie niet kan betalen of er zoiets bestaat als een ‘medicatie-bank’ (voedselbank principe).

Nee, dat wisten ze niet, internet afgestruind....met als gevolg, dat ik goede, ongeopende, bruikbare en dure medicatie nu naar de Apotheek moet brengen, die deze medicatie gaat vernietigen.

Over geldverspilling gesproken...
Zonde!!!

1
21 Dunkelheit

@5
Aanvulling op @2 en @6 :
https://www.knmp.nl/downloads/taakgebieden-en-competenties-jan-2010.pdf

(**) Op verschillende zorgmomenten kan de apotheker farmacotherapie gerelateerde problemen bij een patiënt signaleren. Tijdens het aanbieden van een recept, bij het afleveren van een zelfzorggeneesmiddel, tijdens een gesprek met een patiënt of tijdens de receptcontrole en signalencontrole, de zogenoemde eindcontrole. Voor deze medicatiebewaking maakt de apotheker onder andere gebruik van de medicatiebewakingsmodule in zijn computer, die bij een farmacotherapie gerelateerd probleem een computersignaal genereert. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om dosering gerelateerde problemen, interacties tussen geneesmiddelen, contra-indicaties1, intoleranties, dubbelmedicatie, onjuiste/ farmacotherapeutisch niet rationeel voorgeschreven geneesmiddelen, “off label use”, voor onjuiste patiënt voorgeschreven medicament, ontbrekende geneesmiddelen2, therapietrouw problemen, overgebruik, ondergebruik, te langdurig gebruik, te kortdurend gebruik, technische gebruiksproblemen. Het probleem kan ontstaan zijn bij de voorschrijver óf de gebruiker. De apotheker is op de hoogte van de controlemogelijkheden van zijn apotheekinformatiesysteem (AIS) en bouwt waar nodig eigen passende controles in.
De apotheker interpreteert (en prioriteert zo nodig) de gesignaleerde problemen in het kader van de richtlijnen voor juiste afhandeling van medicatiebewakingssignalen, waarbij hij gebruik maakt van klinische en laboratoriumgegevens.
De apotheker komt tot een besluit over de afhandeling van het probleem en bespreekt zijn voorstel zo nodig en met onderbouwing met de arts en/of met de patiënt. De apotheker legt de uiteindelijke afhandeling vast in het patiëntdossier. (**)

2
22 Wilmama

@1 Nee, dat is niet schandalig! De studie geneeskunde die opleidt tot (basis)arts heeft een beperkte leerstof in zich aangaande de het gebruik, toepassing en werking van medicatie. De studie Farmacie behelst een 6-jarige studie geheel gericht op de werking van medicijnen. Een huisarts weet daarom niet voldoende af van medicatie , werking en gebruik daarvan. Ik begrijp bovendien niet waarom een merk-medicijn beter zou werken dan een vervangend medicijn met dezelfde hoeveelheid en soort werkzame component. Het enige wat kan verschillen zijn de additieven die hooguit een paar procent uitmaken van het totaal. Die additieven zijn geen werkzame stof en hebben geen enkele invloed op de bestrijding van de kwaal.

3
23 Nicks R. Van

@21
Zolang er nog idioten vrij rond lopen is het helaas essentieel om terug gebrachte medicijnen te vernietigen.
De controle of er niet mee geknoeid is is veel duurder als de medicijnen zelf.

Veiligheid heeft een prijs.

1
24 Snorrie

@23 'begrijp bovendien niet waarom een merk-medicijn beter zou werken dan een vervangend medicijn met dezelfde hoeveelheid en soort werkzame component.'

Er zijn in het verleden weleens problemen geweest met stereo-isomerie/racemische mengsels bijvoorbeeld. Waarbij de netto chemische formule van de werkzame stof netjes gelijk blijft maar toch anders uit kan werken in het lichaam.
Een valkuil waar men nu niet meer in zal trappen, maar wie weet wat er nog op de loer ligt.

0
25 Nude

@25 Het is tegenwoordig vrij eenvoudig om enantiomeren te scheiden. Zie daartoe: https://www.nemokennislink.nl/publicaties/slimme-en-simpele-scheidingsmethode-levert-enantiomeerzuivere-kristallen/

0
26 Nicks R. Van

@25
Nee, die problemen zijn er niet meer. Er wordt ook gekeken naar deeltjesgrootte en polymorfie.

0
27 kwatta

@23

“ Ik begrijp bovendien niet waarom een merk-medicijn beter zou werken dan een vervangend medicijn met dezelfde hoeveelheid en soort werkzame component. Het enige wat kan verschillen zijn de additieven die hooguit een paar procent uitmaken van het totaal.”

U bent volledig gezond?
Het probleem met nieuwe medicatie is dat mensen opnieuw gemonitord en ingesteld moeten worden Een goed voorbeeld hiervan is het schildkliermedicijn wat een aantal jaren geleden niet meer voorradig was en mensen massaal moeten overstappen, velen kregen problemen -massahysterie - of toch een andere samenstelling van de werkzame stof?

https://www.nationalezorggids.nl/interviews/nieuws/29501-het-probleem-thyrax-patienten-in-onzekerheid-door-schandalige-fabrikant.html

Nog een voorbeeld: volgend jaar vervalt het patent op ‘Humira’ een biological gemaakt uit eiwitten van mens en/ of dier. Nu is dit een redelijk stabiel geneesmiddel tegen oa de ziekte van Crohn.
Als het patent vervalt dan kiest de zorgverzekeraar voor het goedkoopste alternatief (komt dit bijv uit China of India, dan kan je er donder opzeggen dat de kwaliteit minder is).

Voor iemand met Crohn betekent dit: terug naar opvlammingen (ziekenhuisopnamen), als het ernstig is stukken darmen die verwijderd worden, prednison, werkverzuim etc.

Om vervolgens terug te keren naar Humira omdat is aangetoond, dat iemand er niet goed op reageert....


Wat ik wil zeggen op papier ziet het eruit of u gelijk heeft, maar in de praktijk loopt het vaak anders (en soms gaat de overgang natuurlijk ook goed).

1
28 Dunkelheit

@28 Wat een drama dat het patent op humira gaat vervallen, ik gebruik het elke week en baal er al stevig van dat ik van de immunosuppressiva die ik gebruik steeds een ander merk (en dus andere bijwerkingen) krijg. Gelukkig krijg ik bij de apotheek in het academisch ziekenhuis waarin behandeld word altijd de goede medicatie, maar als ik hier in de buurt wat nodig heb dan word ik elke keer weer met wat anders opgescheept.

Mensen die geen medicatie gebruiken die begrijpen er vaak weinig van, maar ik heb de laatste jaren nogal wat negatieve ervaringen opgedaan met het wisselen van medicatie en dat kan ik echt niet gebruiken naast de ziekte die ik al heb.

1
29 RoosjeB

In het buitenland zijn dezelfde originele medicijnen vaak goedkoper.
Dus mét het merk heeft het niets te maken. In het buitenland heb je óók niet dat de zorgverzekeraar op de stoel van de medicus gaat zitten.
De arts schrijft voor en de apotheek levert af.
Géén gezeur verder zoals hier.
Nóg even en zorgverzekeraars gaan óók nog bepalen, of je wél of niet medicijnen nodig hebt.
De wereld op z'n kop.

1
30 Strongoli

@29

Ik schudt u de hand......helaas!
Van de immunosuppresiva (thiopurines) kreeg ik een alvleesklierontsteking.

De volgende medicatie zal waarschijnlijk remicade of humira worden.
Het is een verschrikking dat ‘balletje-balletje’ spelletje met medicatie.

Ach ja, de beste stuurlui staan aan wal, luidt het gezegde toch?

Heel veel sterkte gewenst!

0
31 Dunkelheit

@28
De voorbeelden, die je geeft zijn bekend bij de apothekers en het CBG. Soms is substitutie niet goed mogelijk of geeft te veel problemen, zoals het opnieuw instellen van de dosering.
Bij levothyroxine speelt ook nog het probleem van de zeer lage dosering.
Over het algemeen geeft substitutie geen problemen.

1
32 kwatta
33 kwatta

Dat komt door de eis van de verzekeraars... die willen dat de apothekers het goedkoopste voorschrijven.... Het zijn en blijven graaiers...!

2
34 Sempre

@31 Jij ook veel sterkte! Ik heb op zich goede ervaringen met humira, ik gebruik het nu een paar jaar in combinatie met cellcept en prednison en nog wat andere middelen en heb minder heftige klachten dan voor die tijd. Voor ik deze medicatie gebruikte heb ik ook nog twee andere soorten immunosuppressiva gebruikt, maar van het ene middel kreeg ik een enge soort bloedarmoede en van het andere middel ging mijn lever ontsteken. Juist omdat ik nu dus medicatie heb die goed ingesteld is wil ik dus niet steeds een ander middel krijgen, omdat een apotheker denkt dat hij/zij het allemaal wel beter weet dan de patiënten die een middel gebruiken. Als het mis gaat met mijn medicatie zit ik zo weer maanden aan de prednison en moet ik dat daarna weer maanden afbouwen en daar heb ik helemaal geen zin in.

1
35 RoosjeB

@35
Een apotheker mag nooit een andere soort geven, alleen een ander merk met hetzelfde middel.

1
36 kwatta

@31 als u nu Humira gebruikt (werkzame stof Infliximab) dan mag de apotheker niet overgaan op Remicade, waarvan de werkzame stof een geheel andere is, namelijk Adalimumab. Zoals ik eerder al schreef, wanneer de werkzame stof exact hetzelfde is kan het geen kwaad bij overgang naar een veel goedkoper alternatief.

@29 het gebruik van een ander merk heeft geen enkel effect als er aan de voorwaarde wordt voldaan dat de werkzame stof hetzelfde is. De apotheker bewaakt dat.

0
37 Nicks R. Van

@37

Dat klopt, ik zat aan de thiopurines, het is nu de vraag (in mijn geval) of het óf de Humira óf de remicade wordt, of totaal iets anders.

Misschien had ik het iets duidelijker moeten opschrijven.

0
38 Dunkelheit

@33

Dank!

0
39 Dunkelheit

@36 En hetzelfde middel van een ander merk kan enorm vervelende bijwerkingen hebben, dat weet ik dus uit ervaring. Bij een paracetamol of zoiets maakt het misschien niet uit, maar bij de medicatie die ik gebruik (die het immuunsysteem onderdrukt en o.a. gegeven worden na orgaantransplantaties) loop je kans op zware bijwerkingen als je van merk wisselt. Bij mij betekent dat dus dat ik dan continu moet overgeven en diarree krijg, niet meer kan plassen of juist de hele dag iet plassen, onder de eczeem kom te zitten, zere ogen krijg en dan dat soort dingen. Ik heb al een paar keer meegemaakt dat het helemaal mis ging en ik door zo'n actie weer extra aan de prednison moest, dat lijkt me dus niet echt de bedoeling.

0
40 RoosjeB

@38 Als je mag kiezen dan zou ik aan de humira gaan, dan heb je minder kans dat je lichaam het niet accepteert dan bij remicade. Het voordeel van humira vind ik ook dat je het gewoon thuis kunt injecteren en niet aan het infuus hoeft. Het nadeel van humira is wel dat je het vaker moet zetten, terwijl je bij remicade op een gegeven moment maar eens in de zes weken of nog minder vaak hoeft te nemen. Na een spuitje humira ben ik vaak wel een dagje slaperig en krijg ik diarree en soms wat koorts, maar dat is per persoon verschillend. Ik zet elke week een spuit, maar sommige mensen hebben minder vaak een injectie nodig en dan lijkt het me nog makkelijker.

0
41 RoosjeB

@38 Heb jij azathioprine gebruikt? Daar kon ik helaas niet tegen, ik werd heel erg ziek, mijn lever kon het niet goed afbreken en ik begon mezelf te vergiftigen, dat heb ik niet met cellcept. Gebruiken ze bij crohn eigenlijk ook cellcept? Ik heb zelf geen crohn, maar een zeldzame auto-immuunziekte waarbij de bloedvaten ontsteken. Eerst gebruikte ik alleen cellcept en prednison, maar toen dat niet voldoende bleek te werken kreeg ik er humira bij. Sinds ik humira gebruik heb ik minder last van ontstoken gewrichten en koortsaanvallen en ook minder huidproblemen en volgens de oogarts zijn de ontstekingen in mijn ogen daarom ook rustiger. Als ik een week moet overslaan door griep of zoiets dan gaat het helemaal mis en merk ik na een paar dagen het verschil, het werkt dus wel goed.

0
42 RoosjeB

@37 Het heeft dus wel effect, lees mijn reactie van @40 maar even. Ik denk dat ik zelf echt wel beter kan beoordelen hoehet zit dan u, vooral omdat als ik dan weer op het goede middel overstap de klachten verdwijnen. Voor een paracetamol zal het misschien niks uitmaken, voor medicatie die wat ingewikkelder werkt vaak wel.

0
43 RoosjeB

@41

Dank je voor je tips! Helaas ben je een ervaringsdeskundige.......
Jeetje, heftig wat je hebt en moet ondergaan.

Ik heb as donderdag weer een gesprek met mijn arts, ze weten volgens mij niet wat ze met me aanmoeten. Ik kom van de azathioprine af (voelde me verschrikkelijk) en kreeg toen Puri-nethol...daarop kreeg ik meteen een acute pancreatitis.
Als ze een donderdag weer met een ‘shit middel’ komen ga ik naar Utrecht voor een second opinion.

Of ze bij Crohn cellcept gebruiken weet ik niet. Ik ken het middel niet (zal het zo opzoeken), maar prednison wel, het werkt, maar daar is dan ook alles meegezegd. Het afbouwen is een crime.

0
44 Dunkelheit

@44 Ben je onder behandeling bij een goede arts in een goed ziekenhuis of heb je twijfels? Als je twijfels hebt dan zou ik op zoek gaan naar een academisch ziekenhuis waar ze veel mensen met biologicals behandelen, daar weten ze er alles vanaf en krijg je goede begeleiding. Ik mag (moet eigenlijk hahaha) altijd bellen naar de arts of verpleegkundige als er wat is of als ik vragen heb en dat is heel prettig en handig. De ziekte die ik heb wordt maar in één ziekenhuis in Nederland behandeld, dus ik ben wel altijd een paar uur onderweg naar het ziekenhuis, maar dan weet ik in ieder geval wel zeker dat ik te maken heb met artsen met verstand van zaken.

Prednison werkt altijd, maar ik wil het niet meer langdurig gebruiken. Ik ben nu bijna klaar met afbouwen en heb het nu bijna drie jaar continu gebruikt in verschillende doseringen. Nu zit ik op een hele lage dosering en moet wel regelmatig een stootkuur tussendoor nemen als mijn bloedvaten erg ontsteken, maar dat vind ik niet zo erg, als het bij een paar weken blijft dan vind ik het prima om een hoge dosering te slikken.

0
45 RoosjeB

@37 .
Correctie: De werkzame stof van Humira is adalimumab.

0
46 kwatta

@45

Mmm, ze doen hun best. Mijn zoektocht duurt 16 jaar. Scopie hier scopie daar, het laatste jaar 3 diagnoses en 3 ziekenhuisopnamen. Van PDS, naar Colitis Ulcerosa naar Crohn. Mijn verpleegkundig specialist is een aardige en kundig man die zijn best doet, artsen zie ik nauwelijks.

Ik wacht as donderdag af, ben ik niet tevreden dan ga ik naar Utrecht waar het MDL-specialisme zit.
Mijn oma heeft daar in de jaren ‘50 een jaar gelegen ook voor haar darmen. Het is familiair: mijn broer zijn dikke darm is verwijderd, mijn oma had vermoedelijk colitis, mijn pa diverti-colitis, mijn halfzus Crohn en ik nu na mijn laatste scopie ook. Ik ben wel het langst al bezig van mijn broers en zus. Mijn zoon is een reëele kandidaat, heeft ook veel last.

Teveel prednison is niet goed nee, het moet soms helaas wel. Maar je hebt kans dat je bijnieren op een gegeven moment geen cortisol meer aanmaken, een collega met Crohn is daar een aantal welen geleden op getest.
Maar die informatie zal je vast verteld zijn door je arts.
Wat ik lees ben je een echte bikkel, ik heb veel respect voor je!
Succes met het afbouwen!

0
47 Dunkelheit

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
wildersfan
Omar klaagt Nederland aan, hij staat ten onrechte op terreurlijst

@2 Nou ja... Het is vervelend dat hem dit is overkomen. Maar veel meer dan hem die lijst halen, is niet nodig. En natuurlijk doorgeven aan ander...

14 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Graaier1000
Extra maatregelen bij Nationale Herdenking op de Dam dit jaar

@1, @2,Inderdaad....

19 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Graaier1000
Omar klaagt Nederland aan, hij staat ten onrechte op terreurlijst

Uitgaande van hetgeen in het artikel staat heeft dit veel weg van 'Kafka' en van '1984 van Orwell'.Rehabilitatie is volgens mij aan de orde....

21 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

wildersfan
Johan Derksen kraakt Sywert-interview Op1: ‘Hij is zo glad’

Het gaat om belastinggeld waar niet zorgvuldig mee is omgesprongen. En dit is niet het enige bonnetje dat zoek is geraakt. ...

21 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Graaier1000
Omar klaagt Nederland aan, hij staat ten onrechte op terreurlijst

Te lezen zonder paywall op de website van NRC zelf:https://www.nrc.nl/krant/2024/04/19/#101...

27 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

wildersfan
Extra maatregelen bij Nationale Herdenking op de Dam dit jaar

@1 Het deugt niet dat deugers de orde willen verstoren....

1 uur geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
Mensen die aanstoot nemen aan ‘woke’, zijn de echte sneeuwvlokjes - Joop - BNNVARA

@64 Je bedoelt deugers binnen de overheid....

1 uur geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
Mensen die aanstoot nemen aan ‘woke’, zijn de echte sneeuwvlokjes - Joop - BNNVARA

@62 Zou best kunnen eh. Voor WO1 was de kerk helemaal niet populair. Na WO2 was de kerk ineens razend populair. Dat is opzich niet vreemd. Maar ...

1 uur geleden geplaatst door wildersfan

LoydMorris
Extra maatregelen bij Nationale Herdenking op de Dam dit jaar

Zo ziek, verrot is de huidige samenleving inmiddels. . . Hier zijn de mensen voor gevallen, die wij op deze 4e mei herdenken. . . ...

2 uur geleden geplaatst door LoydMorris

LoydMorris
Amsterdam op 4 mei: minder mensen op de Dam, iedereen gefouilleerd en verbod op vlaggen

@1 Er liep nog nooit iemand met een Nederlandse vlag demonstratief te zwaaien op 4 mei, tijdens de dodenherdenking op de Dam. . . ...

2 uur geleden geplaatst door LoydMorris

NK. App
AngelinaxxxIrreconcilable SlutBulmq PornMassage PornosSwathi Naidu Hot VideosJasmin WebbBhabhi PormLucariopornFilme XxxPlush PornWomen Who Like AnalBrooke Burke NudeXvidssSaree Girl SexSerena Gomez SextapeCosplay NsfwShyla HenningsCock PhotoApolonia PornLust MoviesBengali Porn Video HdLauren Wambles PornShe Male TubeReddit DirtypenpalsElise GravesXxxhdindianCuming In GrannyMilf FootjovViolation PornXxx Sexy Video Big BoobsRoxxy ElleHorny SecNude Victoria BeckhamDance Of Vampire BundDedi PornPotnLong Sex MoviesSexy Hard FuckMassagesexvideosMiranda Lambert NudePorn On IpadDanika Mori DpKate Winslet SexiestEbony Finger SoloFxpornFantcy PornGreece Gay PornReal Teens In PornFilm Streaming PorFilme De PôrnoVideo Pornos TravestisVicky Stark SexXxxvebeoSex Xxx Video NewLocal Aunty BfPorn Hub VediosPornpussy PicsMeg Family Guy NakedThe Mistreated BrideFat Girl PussyLatina CameltoeTrannyx VideoZtv PornSquirt Gay HookupShemalemasterbationIndian Sex In BathroomThedandangler LeakedKannada Sex RealCock Between BoobsPorn CabulosoTits CummingGaysex In MoviesNina Hartley VideosAlba RibasRajasthani Village XxxWeirdest PornWww.xxxxGay Foced PornJessica Taylor HaidForeign Sexy BfXmasala NetChanel Preston GangbangMidgets OnlyfansCum On Belly CompilationTarzanxvideosStacy PerkingsOnline Pornographic MoviesXnxx VdXxxfreGay Sexboy日本成人视频Xnxx BeybyXnxx HomeIndian Teacher And Student Sex VideoDaizy HazeArab BigtitsPopular Porn SitesBbw Rough AnalElizabeth Olsen Sex TapeBlue Picture Hindi Blue PictureBeach Open SexVideos Pornograficos En EspañolMemes PornKendall JennerpussyBengali Panu XxxAmerican Indian PornIndian Red Saree PornPorn AleatorioXxx TeatherAshley Benson NakedBrazzers Porn VidoeIndian Aunty Pron VideoEmiri SuzuharaJavhqRealcock2Cogiendo RicoHarley Guinn NudeBrandy Renee LeakedSuke-016Xxx Bp GujaratiFull Hd Pron MovieBigassfuckingIzzy Bunnies PornXxxxx New VideoEmily Willis HdSmurf19Indian Porn DoggyIncestconfessionsSexy Elizabeth GilliesParis Hilton BlowjobCelebritynudeErotica ModelingMoriha MillsPostcum TortureMako HojoSex Video AlbumRwbyhentaiGay Porn TwitterPornhub FamilyAdriana PazBellebrooksxoBlued NudesVillage Aunty Nude PhotosVenezuela PornOld MompornJaquie Et Michel TvIncent Porn ComicsJabardast ChudaiNew Pron Video Full HdWww X Videos Full Hd