De sloppenwijk Hsibou na de sloop
NOS Nieuws

Honderden Marokkanen dakloos in Casablanca na sloop sloppenwijken

  • Willemijn de Koning

    correspondent Marokko

  • Willemijn de Koning

    correspondent Marokko

Honderden Marokkanen in Casablanca slapen op straat nadat de overheid hun huizen heeft vernield. De Marokkaanse autoriteiten doen dat om het land vrij te maken van sloppenwijken. Dit programma is al even bezig en leidt vaker tot problemen. In de grootste stad van het land stapelen die zich momenteel op.

Golfplaten, stukken beton, tegels en zelfs een deken liggen op een stuk grond waar eerder de wijk Hsibou was. Mensen hebben deze wijk ruim 100 jaar geleden zelf opgebouwd. Elektriciteit en water was er niet, wel toiletten en een moskee. De graafmachine heeft alles kort hiervoor met de grond gelijk gemaakt.

"Om 06.00 uur dreven de autoriteiten ons uit onze huizen en daarna hebben ze alles vernield", zegt een vrouw die haar naam niet wil noemen uit angst voor represailles. Ze zit samen met haar hele familie op een matras op een stoep. Naast haar staat een schaal met couscous. "Het is het enige wat we hebben. Mijn familie werkt niet, we hebben niets. Waar moeten we slapen vanavond?"

Verderop zitten honderden mensen zoals deze vrouw. "We wisten van niets", zegt een man, "maar we wilden ons niet verzetten, we hebben gewoon onze spullen gepakt. Want van mensen uit een andere wijk die ook is gesloopt, wisten we dat de autoriteiten hun huizen met spullen er nog in vernietigd hebben."

  • NOS / Willemijn de Koning
    Hsibou is met de grond gelijk gemaakt
  • NOS / Willemijn de Koning
    Hsibou voor de sloop
  • NOS / Willemijn de Koning
    De wijkbewoners leven nu op straat
  • NOS / Willemijn de Koning
    Inwoners van de sloppenwijk slapen op straat

De overheid zegt dat duidelijk is aangekondigd dat de wijk gesloopt zou worden en de mensen konden verhuizen naar grond verderop. "We hebben ze drie tot vier maanden van tevoren gewaarschuwd," zegt Mohamed Ait Bouftass, directeur huisvesting van de regio Casablanca. "Er is een bureau met een afgevaardigde van ons ministerie daar. Iedereen heeft een mobieltje en praat met elkaar. Ze weten alles!"

Bewoners kunnen voor een kleine 2000 euro een stuk grond kopen in een wijk verderop. "Dat geld hebben we niet. En wie gaat daar een huis voor mij bouwen?", vraagt een vrouw zich af. "Een terrein voor die prijs is niets, het kost ons tienmaal zoveel", aldus Bouftass.

"Deze families kunnen iemand - meestal een goede buur of investeerder - zoeken die hun huis met meerdere etages voor ze bouwt. Zowel die persoon als de familie kunnen daar dan gratis in wonen. De familie hoeft alleen de grond te betalen."

De directeur huisvesting van de regio Casablanca erkent dat er mensen zijn die nieuw onderdak niet kunnen betalen. "We kennen hen en willen hen helpen. Maar er zijn ook mensen met slechte bedoelingen: die laten hun kinderen trouwen en een kind krijgen om zo weer geld te krijgen."

Grond afpakken

Ook vinden bewoners de aangewezen grond te ver weg. De kavels liggen op 20 kilometer van waar ze nu wonen en er zouden geen voorzieningen zijn. Bouftass erkent dat. "In Casablanca zelf was er geen plek, dus het kon niet anders. Maar hier zal binnenkort ook een school en een bus komen. Als de mensen de overheid en particuliere investeerders eens de kans geven om daar iets neer te zetten. Ze willen alles meteen nu."

In het verleden bouwde de overheid appartementen voor de bewoners van gesloopte wijken, maar dat zou volgens Bouftass hier niet kunnen omdat de meerderheid van de grond privé-eigendom is.

"Die mensen willen gewoon onze grond afpakken en ons verderop op goedkopere grond zetten", zegt een afgevaardigde van de wijk Hsibou. De vrouwen op het matras denken er anders over. "Het idee is goed, als ze ons geld voor huur geven." Hoe dan ook, voorlopig slapen deze mensen nog buiten of bij familie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl