Premier Rutte bij aanvang van het coalitieberaad
NOS NieuwsAangepast

Rutte: vertrek D66-leider Pechtold maakt kabinet niet wankeler

Premier Rutte maakt zich geen zorgen over de stabiliteit van zijn kabinet vanwege het vertrek van D66-leider Pechtold. Hij denkt dat coalitiepartij D66 een stabiele en betrouwbare partij is, die zich aan de gemaakte afspraken in het regeerakkoord blijft houden.

De coalitie wordt niet wankeler, benadrukte Rutte vanmorgen bij de inloop van het wekelijkse coalitieberaad. "Ik heb er veel vertrouwen in."

Een leiderschapswissel kan onrust veroorzaken, als een nieuwe voorman zich wil profileren en krediet wil opbouwen bij de achterban. Rutte benadrukt dat Pechtold zijn partij in ruim 12 jaar vanuit het niets heeft opgebouwd en dat zijn partij ook als oppositiepartij heeft meegewerkt aan plannen om "Nederland uit de crisis" te helpen. De premier zegt dat het vertrek voor hem persoonlijk een "klap" is.

Handelingsbevoegd

Vandaag zit Pechtold voor het laatst bij het wekelijkse coalitieoverleg, een bijeenkomst met de premier, de vicepremiers en de fractieleiders van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Op de agenda staat omstreden afschaffing van de dividendbelasting.

Het kabinet wil deze maatregel heroverwegen, zo maakte Rutte vrijdag bekend. Nu moeten de coalitiepartijen bedenken wat er precies gaat gebeuren en wat er mogelijk met de 2 miljard euro vrijgekomen geld gedaan kan worden.

Pechtold zegt dat hij, ondanks zijn vertrek, nog wel wat te zeggen heeft. "Ik ben nog volledig handelingsbevoegd", aldus de vertrekkende leider.

Rutte heeft alle vertrouwen in stabiliteit kabinet

Premier Rutte zei na afloop van het coalitieoverleg dat het een goed gesprek was. Hij hoopt dat er gauw een besluit komt over de dividendbelasting. "We moeten het hele bedrijfslevenpakket opnieuw wegen, maar dat gaan we niet te lang laten duren."

Opvolger

De D66-Kamerleden kiezen morgen een nieuwe fractieleider. Er circuleren diverse namen, zoals Sjoerd Sjoerdsma, Jan Paternotte en Rob Jetten of Kees Verhoeven. Ook kan er tijdelijk een soort tussenpaus gekozen worden en dan wordt gekeken naar Paul van Meenen of Pia Dijkstra.

Vandaag wordt individueel aan Kamerleden hun voorkeur gevraagd, de zogenoemde biechtstoel-procedure. Het moet iemand zijn die op de Tweede Kamerlijst heeft gestaan. Minister Koolmees en staatssecretaris Van Veldhoven willen niet terug en blijven in het kabinet.

De nieuwe D66-partijleider wordt pas veel later gekozen met een intern lijsttrekkersreferendum. Daarvoor circuleren ook de namen van twee vrouwelijke ministers: Kaag voor Ontwikkelingssamenwerking en vicepremier Ollongren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl