NOS NieuwsAangepast

Interpolbaas Meng in China verdacht van omkoping

China verdenkt de afgetreden baas van Interpol, de Chinees Meng Hongwei, van omkoping. Het ministerie van Openbare Veiligheid heeft dat bekendgemaakt in een verklaring op zijn website. Het is de eerste officiële reactie van China op de vermissing van Meng.

Meng zou steekpenningen hebben aangenomen. Details werden niet gegeven. De zaak wordt onderzocht door het nieuwe anti-corruptiebureau, de Nationale Commissie van Toezicht.

Ook wordt onderzocht of Meng de wet heeft overtreden en zichzelf daarmee in de problemen heeft gebracht. Welke regels dat zijn, werd niet vermeld. Meng is ook onderminister van Openbare Veiligheid in China.

Afgetreden

Gisteren werd bekend dat Meng eind vorige maand bij aankomst in China is gearresteerd. Hij was meer dan een week spoorloos.

De internationale politie-organisatie maakte eveneens gisteren bekend dat Meng was afgetreden als directeur. Dat gebeurde nadat China had laten weten dat er een onderzoek naar hem was gestart, omdat hij wordt verdacht van het overtreden van de wet.

Meng vertrok op 25 september vanuit zijn woonplaats Lyon, waar het hoofdkantoor van Interpol is gevestigd, naar China. Zijn vrouw meldde donderdag bij de Franse politie dat ze sindsdien geen contact meer met hem kon krijgen. De Chinese autoriteiten bevestigden gisteren dat hij op 29 september is aangehouden.

Zhou Yongkang

Meng (64) was de eerste Chinese topman van Interpol. Hij leidde de organisatie sinds 2016. Hij reisde geregeld heen en weer tussen Frankrijk en China.

Meng is de laatste in een rij van hoge functionarissen die de afgelopen jaren in ongenade zijn gevallen door het anti-corruptiebeleid van de Communistische Partij. In de verklaring wordt gesuggereerd dat hij onder invloed stond van Zhou Yongkang, de oud-topman van de veiligheidsdienst en oud-lid van het uitvoerend comité van het politbureau.

Zhou zit sinds 2015 in de gevangenis, hij is tot levenslang veroordeeld voor corruptie. In de verklaring staat dat "corruptie hard moet worden aangepakt" en dat "de verderfelijke invloed van Zhou Yongkang rigoureus moet worden uitgebannen". Ook staat erin dat de internationale gemeenschap "zijn eigen conclusies maar moet trekken over dit incident".

In mei werd Sun Zhengcai, ook oud-lid van het politbureau tot levenslang veroordeeld wegens corruptie en in november vorig jaar verdween oud-internetcensor Lu Wei om dezelfde reden van het toneel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl