Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Beiers anti-AfD-lied 'Wij niet' is online hit

  •  
06-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
beieren
Op Facebook is deze song binnen een week tijd al meer dan 2 miljoen keer bekeken. Ook op Youtube stijgen de bezoekersaantallen.
kunstler
Volgens de actuele opiniepeilingen zou de AfD bij de Beierse deelstaatverkiezingen op 14 oktober 10 procent van de stemmen krijgen. Momenteel ziet het ernaar uit dat de Alternative für Deutschland de op vier na grootste partij wordt. Dat te verhinderen, dat is het doel van Künstler mit Herz (kunstenaars met hart), een groep mensen uit de Beierse cultuurwereld. Hun wapen tegen de AfD: een gitaar, een paar instrumenten – en het eigen partijprogramma van de AfD. Het resultaat is het lied Mia ned (wij niet).
Op Facebook is deze song binnen een week tijd al meer dan 2 miljoen keer bekeken. Ook op Youtube stijgen de bezoekersaantallen. Op het Oktoberfest zou het lied momenteel een grote hit zijn. De video begint met de zanger Roland Hefter. Hij telefoneert met iemand. “Dat kun je toch niet maken”, roept hij. “Je moet je toch een beetje informeren.” Hij beëindigt het gesprek en pakt zijn gitaar om zijn gesprekspartner en alle anderen die overwegen AfD te stemmen uit te leggen waar de partij werkelijk voor staat.
Geen gelijkheid, geen milieubescherming, geen publieke omroep, geen cultuursubsidie: het partijprogramma samenvattend trekt de zanger door de binnenstad van München, steeds meer mensen sluiten zich aan. Op het eind danst en zingt iedereen samen. Of je werkelijk in een Beieren zou willen leven zoals de AfD het zich voorstelt, zo luidt de laatste vraag van de zanger.
Waarom is deze video zo succesvol? Het lied is in staat op de melodie van een volkslied en zonder persoonlijke aanvallen op de vriendelijkst denkbare wijze doeltreffend en in het openbaar positie tegen de AfD in te nemen. Daarnaast is er nog iets verbazingwekkend. Het thema immigratie, eigenlijk een hoofdthema van de AfD, wordt in de video met geen woord genoemd. Een bewuste beslissing, aldus zanger Hefter tegenover de Beierse krant Merkur: “Natuurlijk hadden we het onderwerp kunnen aanspreken, maar dan was het weer alleen daarover gegaan. Het is echter heel belangrijk op te sommen waar de AfD nog méér voor staat. Het gaat bij deze partij om nog veel meer”, aldus Hefter.
Het lied vertelt ook niet welke partij je dan in plaats van de AfD zou moeten kiezen (één of andere partij die het land niet wil verdelen!). De video werd ook niet door andere partijen gefinancierd. Een argument wat AfD aanhangers in hun commentaren graag opvoeren. Juist nu lijkt het vele toeschouwers te bevallen: een lied dat niet uit een bepaalde politieke hoek komt, maar zich gewoon concentreert op de inhoud van de AfD, naast het thema immigratie.

Meer over:

afd, opinie, duitsland, muziek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.