‘Oncobrood’ zou patiënten zonder trek kunnen helpen
Kankerpatiënten die chemo krijgen, verliezen vaak hun eetlust en vallen te veel af. Speciaal voor hen gemaakt brood zou dit probleem kunnen oplossen, blijkt uit een test met 52 proefpersonen.
Bij de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen deed de helft van de deelnemers een smaaktest. Op basis van hun favoriete smaken kregen zij van de hogeschool en Kom op tegen kanker een aantal recepten mee naar huis om zelf brood te maken. In de recepten waren ingrediënten verwerkt die zij lekker vonden, zoals pesto, mosterd honing of uien. De andere proefpersonen kregen geen smaaktest of de persoonlijke broodrecepten.
Uit de proef bleek dat de patiënten die het ‘oncobrood’ aten tijdens hun behandeling, minder afvielen dan de andere deelnemers aan het onderzoek. De onderzoekers vinden dat alle kankerpatiënten de kans moeten krijgen om hun eigen brood te bakken om zo op krachten te blijven tijdens de strijd tegen kanker.
De hogeschool stelt dat smaakveranderingen een van de bijwerkingen is van chemotherapie. Sommige patiënten proeven bijna niets meer of juist heel sterk. Ook worden sommige patiënten alleen al bij de geur van eten onpasselijk of ze krijgen een metalige smaak in hun mond. Daarom is het belangrijk dat hun voeding wordt aangepast. De hogeschool werkte samen met het Center for Gastrology in Leuven kreeg steun van Kom Op Tegen Kanker om een oplossing te vinden voor dit smaakprobleem bij kankerpatiënten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
-
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
Wat is de beste airfryer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
Dat frisdrank niet gezond is, weten we. Voor velen is het dan ook een goed voornemen om minder frisdrank, en meer water te drinken. Maar kan het écht kwaad als je elke dag één of meer glazen Coca-Cola drinkt? Wat en hoe groot zijn de risico’s? En is die Zero-variant écht minder gezond dan gewone cola? Voedingsexpert Eric De Maerteleire ontleedt de populaire drank: ,,Deze zoetstof is een grote boosdoener voor de lever.” -
Noorwegen krijgt ruigste onderwaterrestaurant ter wereld
Aan de Noorse kust bij het dorp Båly komt het grootste onderwaterrestaurant ter wereld. De bouw van het bijzondere etablissement is is deze zomer begonnen. In het voorjaar van 2019 gaat het open. -
‘Van het geld dat je bij verstopping aan een loodgieter uitgeeft, kun je voor de rest van je leven frituurvet kopen’
Frituurvet door de plee, doortrekken en weg ermee? Nee! De vervelende eigenschap van bakvet is dat het eenmaal gestold aan de binnenkant van de leidingen gaat zitten, en dat vervolgens alles eraan blijft plakken. ,,Van wat je bij een verstopping thuis kwijt bent aan een loodgieter, kun je waarschijnlijk voor de rest van je leven frituurvet kopen.’’
-
PREMIUM
Alles duurder? Eten in dit restaurant wordt juist goedkoper: ‘Het is een risicootje’
Stolwijk -
-
-
Half miljoen Nederlanders met voedselallergie, maar helft restaurants gaat de fout in met informatie
Nederlanders met een allergie moeten in restaurants goed uitkijken wat ze bestellen. Meer dan de helft van de restaurants informeert klanten onvoldoende over allergenen die hun voedsel bevat. Op menukaarten is allergenen-informatie niet altijd te vinden, ook is informatie over allergieën niet altijd goed vastgelegd, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). -
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
Een op de drie Nederlanders eet minstens eens per maand pannenkoeken. Bij voorkeur belegd met stroop, poedersuiker of spek. Tijd voor een blinde smaaktest met 10 kant-en-klaarsoorten uit de supermarkt. ,,Deze heeft alles: aantrekkelijk om te zien, mooi smeuïg en een lekkere smaak.’’
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
-
De Nederlander houdt nog steeds van zijn 'bammetje'
De meeste Nederlanders kunnen zich een leven zonder brood niet voorstellen. Toch zijn we er minder van gaan eten de afgelopen jaren. -
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’