Direct naar artikelinhoud
OPINIE

Wanneer wordt uw keuken gasloos?

Wanneer wordt uw keuken gasloos?

Koken op gas, dat kan nog 12.400 en nog wat dagen. Dan, in 2050, moet Nederland aardgasloos zijn. Een realistisch streven, zei minister Henk Kamp deze week als toelichting op zijn plannen met energie.

Eerder overgaan op elektrisch rijden, zonne- en windenergie en verwarming met restwarmte mag misschien wenselijk zijn, het is volgens hem zeer de vraag of het haalbaar is. Er 34 jaar over kunnen doen om de Nederlandse huishoudens energieneutraal te maken, is dat volgens hem wel.

77 gemeenten menen dat het echt wel sneller kan. In oktober sloten ze een nationaal klimaatakkoord waarin ernaar wordt gestreefd om al in 2030 zonder gas te stoken en te koken. Zij vinden dat er vaart gemaakt moet worden met het omschakelen naar minder vervuilende alternatieven.

Nederlanders zijn veel meer dan Fransen, Italianen of Grieken gewend om op gas te koken. In 7 miljoen van onze 7,7 miljoen huishoudens staat een gasfornuis in de keuken. Gas is direct. Snel warm, snel weer koud. Dat is makkelijk als je dikkere pannekoeken wilt bakken waarvan het beslag eerst op een heet vuur moet stollen en daarna zacht garen. En ook biedt gas alle kans om een biefstuk eerst dicht te schroeien en daarna rustig nog iets na te laten garen. Thuiskoks die de knoppen van hun gasformuis zo bedienen, raken van slag door een elektrische kookplaat die traag opwarmt en daarna heel lang (te) heet blijft.

Monic Slingerland.

De vraag van Monic Slingerland

Iedere week stelt Monic Slingerland, chef opinie, een vraag aan de lezers van Trouw.

Vertrouwd

Maar volgens de klimaatdoelstellingen, vorig jaar afgesproken in Parijs, moeten we af van fossiele brandstoffen, en dus ook van gas. En er is nog een andere reden om te stoppen met gas. Dat heeft natuurlijk te maken met de bevingen in Groningen.

Dat we ons energiegebruik moeten beteugelen, daarvan zijn de meeste mensen wel overtuigd. Twee derde van de Nederlanders is er ook voorstander van om langzaamaan te stoppen met gas. Maar niet in hun eigen keuken. Daar moet het gas blijven, vindt meer dan de helft.

De 77 gemeenten kennen dit probleem. Ze weten dat het veel moeite zal kosten om mensen van hun vertrouwde manier van koken af te halen en ze te verleiden om voortaan elektrisch te koken, op inductie. Dat is even snel regelbaar als gas en veel makkelijker schoon te maken, herhalen ze keer op keer.

Twee derde van de Nederlanders is er ook voorstander van om langzaamaan te stoppen met gas.

Toekomst begint in de keuken

Maar het kost wel wat. In totaal zal er zo'n 200 miljard euro nodig zijn om alle huishoudens gasloos te maken in een tijdsbestek van 20 jaar, zoals een van de scenario's schetst. Per woning kost het tienduizenden euro's. Het kan goedkoper als het per wijk gebeurt. En hoewel nieuwbouwwijken nu al zonder gas aangelegd zouden kunnen worden, blijven er veel wijken met bestaande huizen waarin nieuwe leidingen, verwarming, en kooktoestellen moeten komen.

Dat zal bij ons allemaal moeten gebeuren. De energiezuinige toekomst begint in de keuken. Daar, achter de pannen, moet een keer het besluit vallen. Uitstellen tot over 34 jaar? Iets eerder dan, in 2030? Of nu maar vast.

Wanneer wordt uw keuken gasloos?

Stuur uw reactie van ongeveer 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Daar, achter de pannen, moet een keer het besluit vallen.