Wikipedia-oprichter Jimmy Wales kan met de nodige tegenzin wel enig respect opbrengen voor Donald Trump, maar is er stellig van overtuigt dat de Amerikaanse president met een enorme terugslag te maken zal krijgen.

Wales zegt dat hij niet meegaat in het verhaal dat Trump niet slim is. Volgens hem verdient de voormalige ster van The Apprentice krediet voor zijn prestatie om de belangrijkste baan in de VS te bemachtigen en zijn vaste aanhang te behouden.

“Donald Trump is heel getalenteerd als televisiepersoonlijkheid, als manipulator van de media en het bepalen van de nieuwsagenda. Hij speelt met de hele wereld en we moeten hem daar toch een pervers soort van waardering voor geven”, vertelt Wales tegen Business Insider.

Dat Trump dit heeft weten te bereiken komt deels doordat hij “de hele tijd liegt en openlijk laat merken niks om de waarheid te geven”, zegt Wales. Maar hij denkt dat de waarheid de president in aanloop naar de verkiezingen van 2020 toch zal achterhalen.

“Ik denk eerlijk gezegd dat hij met een enorme terugslag te maken krijgt. Ik blijf optimistisch. Ik denk niet dat mensen echt niks geven om de waarheid”, stelt Wales, die het journalistieke project WikiTribune heeft opgezet om ‘fake news’ te ontmaskeren.

"Dat besef daalt langzaam in. Het idee dat we er eerst op moeten kunnen vertrouwen dat onze politici eerlijk zijn en dan een serieus debat over beleid kunnen voeren is erg belangrijk."

Bekijk het interview met Jimmy Wales hieronder:

WikiTribune probeert voet aan de grond te krijgen

WikiTribune neemt de waarheid uiterst serieus. De website werd oktober vorig jaar gelanceerd en heeft onlangs een flinke update gekregen. Een team van tien journalisten werkt samen met "een gemeenschap van waarheidszoekers".

Wales wil verhalen vinden die grote nieuwssites over het hoofd zien en die een platform geven.

Wales geeft toe dat WikiTribune nog echt door moet breken, maar zegt dat er grote concurrentie heerst op nieuwsgebied en dat hij blij is met de ontwikkeling van de site tot nu toe.

"We hebben de wereld nog niet in vuur en vlam kunnen zetten met een groot verhaal, maar we zijn jong en nog erg klein", stelt hij.

"Een project als WikiTribune beschouw ik net als al mijn andere projecten als een succes als ik iets heb gecreëerd waar ik zelf van geniet en dan hoop ik dat andere mensen dat ook doen."

Uiteindelijk denkt Wales dat de waarheid nog altijd belangrijk is en dat WikiTribune daarom een plek zal weten te bemachtigen. De site zoekt zaken tot de bodem uit en onderscheidt feiten van fictie.

"Het is niet makkelijk de feiten te achterhalen", zegt hij. "Je moet nauwgezet te werk gaan, goed nadenken over redeneringen en logica en hoe je kunt bepalen wat echte argumenten en bewijzen zijn in plaats van maar te vertrouwen op de laatste tweet die voorbij komt."

LEES OOK: De Brexit-rekening kan miljarden euro’s duurder uitvallen – en de onderhandelingen verlopen al zo moeizaam