NOS Nieuws

Cel en boete voor Fransman die vrouw op terras sloeg

Een Fransman die in juli een vrouw neersloeg nadat ze hem had aangesproken op ongewenst gedrag, is veroordeeld tot zes maanden cel en een boete van 2000 euro. Daarnaast kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van nog eens een half jaar, een contactverbod en moet hij een psychische behandelingen krijgen.

Camerabeelden legden vast hoe de 25-jarige Firaz M. in het voorbijgaan Maria Laguerre (22) aanspreekt. Als ze aangeeft niet gediend te zijn van zijn opmerkingen, gooit hij met een asbak, die haar net mist. Als ze boos naar hem terugloopt, haalt hij ineens naar haar uit.

Man gooit asbak en slaat voorbijgangster voor vol terras in Parijs

Ze hield kneuzingen in haar gezicht over aan het incident. "Alles ging heel snel. Ik was bereid om met hem te vechten, maar toen hij me sloeg, toonde ik geen emotie. Hij sloeg me hard, maar ik bleef overeind en incasseerde de klap zo waardig mogelijk."

De zaak leidde tot veel ophef in Frankrijk, ook omdat het als een exponent van het MeToo-debat werd gezien. Het leidde tot een nieuwe wet, waarmee ongewenst gedrag ter plekke bekeurd kan worden. Vorige maand moest er voor het eerst een man 300 euro betalen omdat hij een medereiziger had lastiggevallen met opmerkingen en een tik op de billen.

M. werd in augustus opgepakt voor de zaak. Hij gaf de aanval toe, maar ontkende obscene taal te hebben gebruikt. De rechter sprak hem daarvan vrij. Zijn advocaat was bang dat M. als zondebok voor het hele MeToo-debat zou dienen.

Laguerre is tevreden met de uitspraak. "Ze wilde hem een lesje leren", zegt haar advocaat. "Als hij het nooit meer doet, voelt dat alsof ze gewonnen heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl