Celstraffen geëist voor afpersing KPN van groot bedrag in bitcoins

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist tegen een aantal mannen die verdacht worden van afpersing van KPN. Het bedrijf moest een groot bedrag in bitcoins betalen.

In november 2017 kreeg KPN een mail waarin de suggestie werd gewekt dat een groep hackers de systemen van het bedrijf was binnengedrongen. Om te bewijzen dat dit daadwerkelijk gaande was werd een deel van de ‘gestolen’ gegevens geplaatst op een externe website. Zo kon KPN zien dat de zogenaamde hackers daadwerkelijk gevoelige informatie in handen hadden.

Het bedrijf heeft uiteindelijk in januari aangifte gedaan waarop de politie een onderzoek heeft ingesteld. Dit leidde naar twee verdachten een 32-jarige en een 26-jarige man. De 32-jarige man was eerder in dienst bij KPN maar is eind 2017 ontslagen vanwege fraude. Van een groep hackers bleek geen sprake.

De politie hield in februari beide mannen aan. Eén werd in Rotterdam opgepakt de andere verdachte in Slowakije. Tegen de oud-medewerker is een celstraf van 12 maanden geëist en tegen zijn medeverdachte een celstraf van 6 maanden waarvan twee voorwaardelijk. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.