Trump reageert op vermeende taksfraude: “Saai… Ze zijn nog kwaad omdat ze mijn zege niet hadden zien komen”

© AFP

Liefst acht pagina’s heeft de New York Times volgeschreven over mogelijke belastingfraude door Donald Trump. De toonaangevende krant beschuldigt de president, maar die is niet onder de indruk. “Het is een heel oud en saai stuk”, schrijft hij op Twitter. Toch is de burgemeester van New York een onderzoek gestart.

gjs

Volgens de New York Times heeft Donald Trump zich samen met zijn broers en ouders schuldig gemaakt aan het ontduiken van miljoenen dollars aan belastingen. Daarvoor onderzochten de reporters van de krant meer dan 100.000 pagina’s aan documenten, sommige openbaar en andere geheim, met als resultaat acht pagina’s van beschuldigingen aan het adres van de president.

Trump ontkent wat de “falende” krant schrijft, zo zegt hij op Twitter. “De falende New York Times heeft iets gedaan dat ik nog nooit gezien heb. Ze gebruikten het concept ‘tijdswaarde van geld’ om een heel oud, saai en al vaak verteld stuk over mij te brengen. Opgeteld betekent het dat 97 procent van hun verhalen over mij slecht is. Ze zijn nooit bekomen van het feit dat ze niet hadden voorzien dat ik de verkiezingen zou winnen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Tijdens de campagne in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen heeft Trump zich altijd in de markt gezet als een selfmade man, iemand die dankzij een “heel kleine” lening van zijn vader uitgroeide tot een vastgoedmagnaat. Het deed de wenkbrauwen van veel mensen fronsen toen hij weigerde om inzage te geven in zijn belastingformulier, iets wat al zijn voorgangers wel gedaan hadden.

“De zaak is al onderzocht door de belastinginspectie”, zei Sarah Sanders, woordvoerster van het Witte Huis, over de beweringen in de Times. “En ze hebben niets verkeerds gezien.” Ook de advocaat van Trump, Charles Harder, zegt dat de president niets te maken heeft met waar hij van beschuldigd wordt. “Al die zaken werden behartigd door andere familieleden die zelf geen experts zijn en afgingen op wat erkende professionals hen zeiden. Er was geen fraude of belastingontduiking. De beschuldigingen van de Times zijn fout en inaccuraat.”

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, heeft wel al laten weten dat hij het ministerie van Financiën van zijn stad gevraagd heeft om een onderzoek te starten en samen te werken met de staat om te zien of er effectief de nodige belastingen betaald zijn.

Aangeboden door onze partners