Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan Pieter ‘de terriër’ Omtzigt

03-10-2018 07:01

Beste Pieter,

Moet jij niet eens in de kwestie Volkert van der Graaf duiken?

Even kort de feiten.

Op 6 mei 2002 legde de links-extremist Volkert van der Graaf Pim Fortuyn om. Dat was negen dagen voor Fortuyn met eclatante cijfers de Tweede Kamerverkiezingen zou gaan winnen. Volkert van der Graaf kreeg voor die moord (en verboden wapenbezit en het bedreigen van Fortuyns chauffeur Hans Smolders) achttien jaar cel. Op 2 mei 2014 werd Volkert van der Graaf (tegen de zin van de complete CDA-fractie!) voorlopig in vrijheid gesteld. Dat gebeurde, zoals te doen gebruikelijk, onder een aantal voorwaarden. Volkert van der Graaf is daarna meteen begonnen met het aanvechten van die voorwaarden. En met succes. Zijn enkelband mocht af, zijn gebiedsverboden werd ingetrokken en onlangs besloot de rechter dat zijn meldplicht bij de Reclassering ook kwam te vervallen.

Alleen al dit feitencomplex duidt er op dat de rechterlijke macht deze schoft, dit stuk lowlife, met fluwelen handschoentjes aanpakt. Eerst krijgt Volkert van der Graaf géén levenslang, daarna verdwijnen alle voorwaarden waarmee hij zelf akkoord was gegaan om in 2014 al vrij te kunnen komen.

Tot voor kort kon bij sommige mensen de indruk leven dat de rechterlijke macht weliswaar aan de leiband liep bij Volkert van der Graaf (en wie er ook allemaal achter dat piece of shit stonden en zaten), maar dat het Openbaar Ministerie ze nog wel allemaal op een rijtje had.

Dat eiste destijds levenslang, dat wilde hem later aan de voorwaarden houden en dat wilde ‘m zelfs een keer terug in de cel toen hij poseerde voor een fotograaf van De Telegraaf, terwijl hij een mediaverbod had. En dat ging in hoger beroep tegen de beslissing om ook die meldplicht te laten vervallen.

En nu komt het, Pieter.

Nog tijdens de eerste zitting in hoger beroep wilden de advocaat van Volkert van der Graaf én het Openbaar Ministerie dat de zaak werd opgeschort omdat ze dan wellicht tot een dealtje konden komen. Gisteren werd bekend dat dat gelukt was. Het Openbaar Ministerie, dat eerst éiste dat Volkert van der Graaf zich elke zes weken fysiek moest bijven melden bij de reclassering, ging er nu mee akkoord dat hij voortaan eens in de acht weken… een mailtje stuurt.

“Hoi reclassering, de zon schijnt hier, fijn dat mijn geld weer stipt op tijd is gestort, Wilders is een nazi, de groetjes van mij!”

Ik hoef jou niet te vertellen, Pieter, hoe je via een bombardement aan Kamervragen de onderste steen boven kunt krijgen. Want dit zaakje stinkt.

En ja, Pieter, ik weet dat je eerder in de affaire-Demmink bent kaltgestellt. En dat je in de MH17-affaire bent kaltgestellt. Maar ik ken je als iemand die zich daardoor niet uit het veld laat slaan. Iemand die gewoon ijzerenheinig door en door en door en door blijft zuigen. Iemand die daarbij handig een tv-programma of ander medium weet in te zetten om van die kant druk op de ketel te zetten.

Kortom, Pieter, doe je ding.

Als er íemand is die boven tafel kan krijgen waarom de moordenaar van Pim Fortuyn bijna (of misschien wel echt) belóónd wordt voor zijn daad, ben jij het!

Groet,

JanD

PS. Gisteren nog wat gebeurd in Den Haag?