Dollar omlaag door rally in valuta opkomende markten

Door een breed gedragen rally van risicovolle activa kregen veilige-havenvaluta, waaronder met name de dollar, vorige week klappen. Er waren scherpe rebounds van valuta van opkomende markten en van de G10-valuta die eerder sterk te lijden hadden gehad. Hierdoor presteerde de dollar ondermaats tegenover elk van zijn belangrijkste tegenhangers, met uitzondering van de Japanse yen. Toch kon het Britse pond niet profiteren van de zwakte van de dollar. Het nieuws dat de Brexit-onderhandelingen vastgelopen waren op de afwijzing van het ‘Chequers-plan’ door de EU raakte het pond vrijdag hard: binnen enkele uren leverde de munt zijn volledige weekwinst in.

Het is nu de vierde week waarin de koers van de dollar daalt. Is dit gewoon tijdelijke zwakte, of zou deze trend zich doorzetten? Dit laatste is aannemelijk als de trend veroorzaakt wordt door de convergentie van het monetaire beleid in de G10-landen. Steeds meer centrale banken beginnen het voorbeeld van de Federal Reserve te volgen en scherpen hun standpunt langzaam aan. De bijeenkomst van de Federal Reserve deze week, inclusief persconferentie en prognoses, zal essentiële informatie opleveren om deze vraag te beantwoorden. Ook zullen pond-handelaren de politieke ontwikkelingen rond de Brexit – na het trieste nieuws en optreden van vorige week – nauwlettend in de gaten houden. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Het was een stille week met weinig nieuws uit de eurozone. Daardoor werd de handel in de euro vooral bepaald door nieuws van elders. De koers van de munt deed netjes mee met de algemene rally ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar leverde een deel van de winst weer in als reactie op het slechte nieuws over de Brexit, dat vrijdag kwam.

Wij richten ons steeds meer op de inflatie, die bepalend zal zijn voor een toekomstige aanscherping van het beleid door de ECB – en daarmee voor de toekomstige richting van de cross rate EUR/USD. Deze week verschijnen de voorlopige inflatiecijfers van september. Om het vooruitzicht dat de rente vanaf het derde kwartaal van 2019 wordt verhoogd te kunnen handhaven, moet er een duidelijke opwaartse trend komen in de kerninflatie in de eurozone. De prognoses voor het cijfer van deze week, dat vrijdag bekend wordt gemaakt, zijn bescheiden: 1%. Zelfs een kleine opwaartse verrassing zou al een positief effect hebben op de koers van de gemeenschappelijke munt.

Britse pond

Het Britse pond beleefde een van zijn meest volatiele weken van het jaar. Een opwaartse verrassing bij de inflatiecijfers bracht de verwachtingen ten aanzien van renteverhogingen door de Bank of England dichterbij en bood het pond steun. Maar het nieuws dat de EU het zogenaamde ‘Checkers-plan’ van premier May botweg afgewezen had en dat de Brexit-onderhandelingen dreigen te mislukken, kwam hard aan bij de markten: het pond beleefde haar slechtste dag sinds de crash na het referendum.

Verder wordt er geen nieuws verwacht uit het Verenigd Koninkrijk, dus we denken dat de handel in het pond weer bepaald zal worden door geruchten en nieuws rond de Brexit-onderhandelingen.

Amerikaanse dollar

De bijeenkomst van de Federal Reserve deze week lijkt extra belangrijk te worden. Hoewel iedereen een verdere verhoging van de daggeldrente verwacht, is er nog veel onzekerheid over de mededelingen van de Fed. Het lijkt erop dat de markten een aanzienlijke opwaartse bijstelling van de groei- en inflatieprognoses van de Fed verwachten, en misschien ook van de toekomstige rentes in de beroemde ‘dot plot’. Ondanks dat daalt de koers van de dollar nu al drie weken op rij. Wij denken dat, als de Fed zijn richting van de vorige bijeenkomst handhaaft, de neerwaartse risico’s voor de greenback wel eens het zwaarst zouden kunnen wegen.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo