NOS Nieuws

Wekdienst 2/10: debat over Syrië-steun en aftrap Kinderboekenweek

Goedemorgen! Vandaag is het debat met minister Blok over de Nederlandse steun aan de Syrische oppositie. En Ajax neemt het vanavond op tegen Bayern München in de Champions League.

Het is vandaag bewolkt met zo nu en dan regen of motregen. Tegen de avond wordt het vanuit het noordwesten weer vaker droog met opklaringen. Het wordt 13 tot 16 graden en er waait een matige tot krachtige westenwind.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer debatteert over het verhaal van Nieuwsuur en Trouw over de steun van Nederland aan de Syrische oppositie. Uit onderzoek bleek drie weken geleden dat de Nederlandse regering een gewapende groepering in Syrië steunde, die als terroristisch is bestempeld.
  • De winnaar van de Nobelprijs voor de Natuurkunde wordt bekendgemaakt. Onder de kanshebbers is een team van de TU Delft, dat zich bezighoudt met kwantumverstrengeling.
  • De voormalig Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont is vandaag in Amsterdam. Hij laat zich in de Stadsschouwburg interviewen over het thema 'woede in de samenleving'.
  • Op het Kinderboekenbal wordt duidelijk wie de winnaar is van de Gouden Griffel, een van de belangrijkste prijzen voor Nederlandse jeugd- en kinderboeken.
  • Ajax speelt zijn tweede wedstrijd in de Champions League. In München nemen de Amsterdammers het vanaf 21.00 uur op tegen Bayern.

Wat heb je gemist?

Veel commerciële websites zijn nog altijd slecht toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Twee jaar geleden werd dit probleem ook al onderzocht, sindsdien is er weinig veranderd, blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens.

Hierdoor kunnen twee miljoen mensen met een beperking in Nederland niet of onvoldoende gebruik maken van de onderzochte websites, meldt het rapport. Sinds 2016 is in Nederland het VN-verdrag handicap van kracht. Dat schrijft voor dat mensen met een beperking zo zelfstandig en volwaardig mogelijk moeten kunnen deelnemen aan de maatschappij. Commerciële sites moeten er daardoor onder meer voor zorgen dat ze "geleidelijk" toegankelijker wordt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Inwoners van Bonaire, Saba en Sint Eustatius krijgen op een wel heel aparte manier te maken met de Caribische tak van de Nederlandse belastingdienst. Tenminste, als ze structureel weigeren hun autobelasting te betalen. Deurwaarders plakken dan een ondoorzichtig geel scherm op de voorruit, waardoor de bestuurder geen zicht meer heeft op de weg en dus niet kan rijden.

Het scherm wordt met industriële zuignappen op de voorruit van de auto bevestigd. Gaat een bestuurder toch rijden met de auto, dan gaat er een alarm af en wordt een gps-signaal naar de belastingdienst gestuurd. Die kan dan zien waar de auto zich bevindt en eventueel weer in actie komen.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl