Drentse zanger Jannes wint BUMA NL Award: beste levenslied-act

Jannes op de rode loper tijdens de uitreiking van de Buma NL Awards. Foto: ANP/Kippa Levin den Boer

Jannes op de rode loper tijdens de uitreiking van de Buma NL Awards. Foto: ANP/Kippa Levin den Boer

Hij was al de Koning van de Piraten en nu mag Jannes Wolters uit Noordscheschut zich ook beste levenslied-act noemen.

Maandagavond werd de Drentse zanger door een jury van vijftig muziekprofessionals tijdens een gala in Utrecht bekroond met een BUMA NL Award.

Belangrijk voor de Nederlandse cultuur

De Buma NL Awards worden jaarlijks in verschillende categorieën uitgereikt om te onderstrepen dat Nederlandstalige componisten en artiesten belangrijk zijn voor de Nederlandse cultuur.

Het is de eerste keer dat een artiest daarbij is uitgeroepen tot beste levenslied-act. Volgens Buma-woordvoerder Bianca Koning ziet de auteursrechtenorganisatie een toenemende populariteit van het Nederlandse levenslied en is om die reden de extra award ingesteld.

Helden Oeuvreprijs voor Koos Alberts

Andere prijswinnaars tijdens het gala waren onder anderen Marco Borsato, André Hazes, Lil’ Kleine en Wende. De vrijdag overleden Koos Alberts kreeg een Helden Oeuvreprijs toegekend. De genomineerden Daniël Lohues (beste album) en Kraantje Pappie (meest gedraaid in de horeca) vielen buiten de prijzen.

Jannes is supertrots

In een eerste reactie liet Jannes, die in zijn geboorteplaats Emmen een huis aan het bouwen is, dinsdagavond weten ´super trots´ te zijn op de award. ,,Ik zie het als erkenning voor mijn muziek, maar ook als erkenning voor het harde werken dat we al jaren doen. En met we heb ik het dan over de tekstschrijvers, de componisten, mijn manager en zeker ook mijn gezin. Ik doe dit nu al zestien jaar en ik doe het niet alleen."

Jannes was eerder genomineerd voor een Buma NL Award, maar viel steeds naast de prijzen. Dat hij nu wordt geëerd laat volgens hem zien dat het levenslied door een steeds grotere groep steeds serieuzer wordt genomen. Ook de voordracht van de piratencultuur als immaterieel erfgoed duidt daar volgens de zanger op.
 

Mensen bepalen zelf wat ze leuk vinden

,,De groep mensen die van Nederlandstalige muziek houdt, is altijd groot geweest. Denk aan de populariteit van André Hazes, Koos Alberts en Corry Konings. Wat je nu ziet is dat het ook wordt opgepikt in Hilversum en door de vakjury. Ik merk het niet alleen aan de optredens, maar ook aan het streamen van muziek en wat er op sociale media gebeurt. Mensen bepalen zelf wat ze leuk vinden."