Deel dit artikel
-

Nijmegen lanceert ‘digitaal paspoort’ in app

Burgers in Nijmegen kunnen voortaan hun eigen ‘digitaal paspoort’ beheren. De gemeente stelt haar bewoners in staat de gegevens uit de Basisadministratie te uploaden op de nieuw ontwikkelde app IRMA. Deze app, ontwikkeld onder leiding van Radboud-hoogleraar Bart Jacobs, maakt op termijn inloggen via DigiD overbodig.

Het gaat om een initiatief van de stichting Privacy by Design, die in 2016 werd opgericht om de app IRMA (I Reveal My Attributes) te ontwikkelen.

In IRMA kunnen mensen hun persoonlijke eigenschappen (attributen) downloaden. Als ze vervolgens op een website willen inloggen, hoeven ze slechts hun relevante attributen prijs te geven.

Het koppelen van IRMA en het basisregister persoonsgegevens (BRP) van de overheid, leidt ertoe dat IRMA voor veel meer doeleinden gebruikt kan gaan worden, zoals het inloggen in de zorg of het betrouwbaar tonen van je adres bij een webwinkel. De gemeente heeft de attributen voorzien van een digitale handtekening, waardoor andere instanties weten dat de gegevens correct zijn.

Burgers met IRMA kunnen ook hun beklag doen tegen bedrijven die hen willen verleiden tot oversharing – het prijsgegeven van meer privégegevens dan Bart jacobs. Per gevraagd attribuut ontvang je als IRMA-gebruiker een melding, dus je ziet het meteen als een bedrijf om niet-relevante gegevens vraagt.

Ook bedrijven zijn gebaat bij IRMA. Door de digitale handtekening van de gemeente weten bedrijven zeker dat ze over de juiste gegevens beschikken’. Zo stelt IRMA webwinkels als Marktplaats in staat om oplichters te weren.

Een samenwerking met Thuiswinkel, de belangenvereniging van Nederlandse webwinkels, die naast Marktplaats ook winkels als Bol.com, Mediamarkt en Coolblue op haar ledenlijst heeft staan, behoort daarom tot de mogelijkheden.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond