Zo vind je vis die duurzaam is gevangen
Het draait deze week om bewust vis eten in de viswinkels en supermarkten. Dit initiatief van onder andere het Wereld Natuur Fonds wil consumenten meer duurzame vis laten kiezen. De vraag is: hoe doe je dat?
Tot 1 oktober is het nog Bewuste Visweek. Voor de derde keer op rijd trachten het Wereld Natuur Fonds en onafhankelijke keurmerken ASC en MSC de consument te overtuigen van de voordelen van duurzaam gekweekte of gevangen vis. Om te weten of de vis in de winkelrekken duurzaam is, kijk je naar het label op de verpakking.
De bekendste labels zijn ASC en MSC. Daarnaast heb je nog verschillende internationale keurmerken. Verwarrend, want waar staan al die labels eigenlijk voor? We lichten alvast een tipje van de sluier: geen enkel label garandeert dat de vissen geen pijn leden bij de vangst, wel zouden ze allemaal de impact op het milieu zo beperkt mogelijk willen houden.
ASC
ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council, een internationaal label voor duurzame kweekvis. Het label werd in 2010 opgericht en garandeert dat de vis die je eet in goede arbeidsomstandigheden en met respect voor het milieu werd geproduceerd. Het label werd door WWF in het leven geroepen. Het garandeert voornamelijk milieuvriendelijke vis en stelt daarom enkele voorwaarden. Zo mag de productie niet plaatsvinden in beschermde milieugebieden en mogen enkel lokale vissoorten gekweekt worden. Bovendien zijn er zelfs regels omtrent de samenstelling van het visvoer.
Milieu Centraal meldt dat het keurmerk betere arbeidsomstandigheden voor het personeel garandeert en dat er richtlijnen zijn hoe kwekerijen rekening moeten houden met de lokale gemeenschap. Zo is er recht op collectief overleg, vakbondsvrijheid en een werkweek mag maximaal uit 48 uur bestaan. Maar producenten krijgen geen minimumloon of fair trade premie. Wat betreft dierenwelzijn scoort het label niet hoog, aangezien er geen welzijnseisen voor de slacht zijn, aldus Milieu Centraal.
MSC
MSC is het tweede initiatief van WWF. Marine Stewardship Council (MSC) werd opgericht in 1996 en vind je terug op wilde vis. Deze zou met respect voor het milieu gevangen zijn. MSC is in de eerste plaats immers een milieulabel. Bij het vangen van de vis mag de biologische diversiteit niet in het gedrang komen en bijvangsten probeert men te vermijden. Overbevissing is met andere woorden uit den boze.
Het label houdt echter geen rekening met de arbeidsomstandigheden van de vissers. Ook zijn er volgens Milieu Centraal geen eisen aan dierenwelzijn, denk hierbij aan tijdsduur tussen vangst en slacht of de slachttechniek.
Zowel het MSC als het ASC keurmerk wordt jaarlijks gecontroleerd door een onafhankelijke derde partij.
Biologische vis
Het meest diervriendelijke label in de winkelrekken is allicht het biolabel. Voordat een producent dat op de verpakking mag plakken, moet hij het aantal vissen per kubieke meter beperken. De vissen krijgen voldoende voedsel en het water waarin ze zwemmen is niet verrijkt met medicijnen en groeihormonen. Biologische vis herken je aan het groene blaadje (Europees EKO-keurmerk).
Dolphin Safe
Dit label wordt enkel gedragen door tonijn. Specifieker: door tonijn die met dolfijnvriendelijke vismethoden werd gevangen. Je raadt het al: de bescherming van dolfijnen staat centraal. Dat betekent dat vissen in beschermde gebieden streng verboden is en de sleepnetten die het ecosysteem kunnen beschadigen, worden achterwege gelaten. Verder moet er een onafhankelijk waarnemer aan boord zijn die voorkomt dat dolfijnen in gevaar worden gebracht. Uiteraard mogen de visserijen niet deelnemen aan de vangst op walvissen, haaien, schildpadden én dolfijnen.
Verder dan het verbod op vissen waar dolfijnen mogelijk rondzwemmen, houdt het label geen rekening met dierenwelzijn. Ook spreekt het zich niet uit over de sociale omstandigheden.
Friend of the sea
Dit label komt grotendeels overeen met het MSC label, maar gaat nog een stapje verder. Zo mag er enkel gevist worden in een bepaalde regio nadat een milieustudie aantoonde dat het geen nadelige gevolgen zal hebben voor het ecosysteem. Verder wordt het gebruik van schadelijke stoffen zoals pesticiden verboden en moet het energieverbruik gemonitord worden. Wanneer de bijvangst groter is dan acht procent verliest de vis het Friend of the Sea (FOS) keurmerk.
Daarnaast verbiedt het kinderarbeid en ijvert het voor een wettelijk minimumloon. Maar let op, onder andere WWF en Stichting De Noordzee hekelen het gebrek aan transparantie van het label. Het is onduidelijk wat een producent moet verwezenlijken om een certificaat te ontvangen en ook over het intrekken van het label is weinig tot geen informatie. De organisaties vrezen met andere woorden dat vele vissoorten van verschillende merken onterecht het Friend of the Sea-label dragen.
Global Aquaculture Alliance (GAA)
Het Global Aquaculture Alliance is ook een internationaal label dat enkele milieucriteria vereist. Die criteria zijn niet zo streng, milieuorganisaties hebben dan ook weinig tot geen inspraak. Zo wordt er geen rekening gehouden met de manier waarop men ziektes bij de vissen voorkomt of met de herkomst en samenstelling van het visvoer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten
-
PREMIUM7 vragen
Eieren kun je niet onbeperkt eten: zoveel mag je er maximaal per week
Ei, ei, ei, met Pasen horen ze erbij. Maar hoeveel eieren mag je eten? Zijn geverfde eieren giftig? En waarom zijn bruine eieren duurder dan witte? 7 eierweetjes voor tijdens de Paasbrunch. Voedingsdeskundige Annette Stafleu: ,,Wie zeven of meer eieren per week eet, heeft een hogere kans op diabetes type 2.” -
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’
Dat frisdrank niet gezond is, weten we. Voor velen is het dan ook een goed voornemen om minder frisdrank, en meer water te drinken. Maar kan het écht kwaad als je elke dag één of meer glazen Coca-Cola drinkt? Wat en hoe groot zijn de risico’s? En is die Zero-variant écht minder gezond dan gewone cola? Voedingsexpert Eric De Maerteleire ontleedt de populaire drank: ,,Deze zoetstof is een grote boosdoener voor de lever.” -
Appelsientje gaat ook voor de melk-truc om suikertaks te ontwijken
Fruitsappenmaker Appelsientje heeft een handige manier gevonden om de verhoogde suikertaks te omzeilen: doe er een beetje melk bij en dan is het product gevrijwaard van de limonadebelasting van 26 cent per liter. -
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start.
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
-
-
-
Consumentenbond
Vijf lades en een snelvriesfunctie: dit is de beste vrijstaande vriezer
Wat is de beste vrijstaande vriezer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater.
-
'De Hollandse garnaal verdient meer aandacht'
-
'De omgang met ons voedsel is compleet doorgeslagen'
Compleet doorgeslagen, zegt hoogleraar filosofie Michiel Korthals over de wijze waarop de mens met eten omgaat. 'De mens is een kokend wezen. En toch zijn we totaal vervreemd van ons voedsel.' -
-
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?