Column

Dankzij het Openbaar Ministerie is de steun voor Geert Wilders onder de kiezers fors toegenomen

09-12-2016 13:49

De rechtbank heeft in de zaak die het Openbaar Ministerie had aangespannen tegen Geert Wilders vonnis gewezen. Hij is op een aantal punten schuldig verklaard zonder oplegging van straf. Op de uitslagenavond van de laatste gemeenteraadsverkiezingen vroeg Wilders aan zijn verzamelde partijgenoten in Den Haag: “Wilt u meer of minder Marokkanen?” De zaal riep: “Minder, minder.” Het Openbaar Ministerie bond vanwege die uitspraken het proces tegen Geert Wilders aan. De procedure tegen Wilders is, zeker de laatste weken, steeds meer betiteld als een politiek proces.

Een politiek proces?

Zo schreef de Volkskrant: “Wilders heeft wel gelijk dat dit een politiek proces is.” Nog opmerkelijker was een stuk dat de oud-president van de Hoge Raad – de door mij zeer gerespecteerde mr. G. Corstens – op 2 december publiceerde. Daarin zei de oud-president: “Als een politicus wordt vervolgd voor iets anders dan een delict dat zich geheel in de privésfeer heeft afgespeeld, krijgt het proces een politiek karakter.” Dat de oud-president van de Hoge Raad dit schreef, terwijl het proces nog aan de gang was, vond ik ook opmerkelijk.

Wat er ook gebeurt, Wilders wint altijd

Een paar jaar terug, bij de eerste zaak die tegen Wilders was aangespannen, schreef ik: “Wat er ook gebeurt, Wilders wint altijd.” In deze zaak geldt dat des te meer. Geert Wilders wist een enorme publiciteit los te maken. Hij hield – wat je ook van de inhoud en de toon ervan kunt vinden – een glashelder verhaal dat door veel kijkers op de TV is gezien en gehoord. En we zien daar ook de gevolgen van. De PVV wint in de peilingen fors. Is nu zo’n 10 Kamerzetels groter dan de VVD, die kort geleden nog de grootste was. Ik weet het: het zijn ‘maar’ peilingen, maar de trend is gezet. Ik weet ook dat er nog veel kan gebeuren. De campagne van de Kamerverkiezingen duurt nog 3 maanden. Pas in de laatste vier weken vallen de beslissingen.

De rol van het Openbaar Ministerie

In wezen is door de actie van het Openbaar Ministerie en door de grote publiciteit rond het proces, de steun voor Wilders onder de kiezers fors toegenomen. Als die zich bij de komende verkiezingen vertaalt in grote zetelwinst voor de PVV, kun je zeggen dat de machtsverhoudingen in de Tweede Kamer veranderd zijn door de actie van het Openbaar Ministerie en het gevoerde proces. Dat wringt. Dat past niet.

De opvattingen van Geert Wilders en zijn partij moeten niet in de rechtszaal, maar in het parlement worden besproken en beoordeeld. Daar moet de strijd worden gevoerd. Geert Wilders heeft al verklaard in hoger beroep te zullen gaan.

Het Openbaar Ministerie zal op het hoogste niveau te rade moeten gaan aleer het zou besluiten of het ook in hoger beroep gaat.