Direct naar artikelinhoud

Graffitiprotest tegen illegale hotels in de Jordaan

In elk geval twee woningen in de ­Jordaan zijn deze week beklad met de tekst 'Stop massatoerisme'. Het zouden illegale hotels zijn.

Beklad­ding in de Egelan­tiers­straatBeeld Rink Hof

Op de voordeur van een woonboot in de Lijnbaansgracht en van een huis in de Egelantiersstraat is met een spuitbus de tekst 'Stop massa­toerisme' aangebracht.

Mogelijk hebben de onbekende actievoerders meer huizen beklad. De vernielingen werden vermoedelijk dinsdagnacht aangebracht. De tekst op de woonboot is inmiddels verwijderd.

Dreigement
Op de links-activistische website ­Indymedia staat dat de woningen zijn 'gemarkeerd met antitoerismegraffiti'. Dit is gebeurd 'uit protest tegen de opkomende trend van het verhuren van woningen aan toeristen terwijl duizenden mensen in de stad op zoek zijn naar een woning'.

Op de site is ook een lijst gepubliceerd van meer dan zestig woningen in de Jordaan die als illegaal hotel zouden fungeren. De bekladdingen die deze week zijn aangebracht, zijn volgens de site een dreigement aan iedere huizenbezitter in Amsterdam.

"Een huis moet een thuis zijn, en als je je niet aan dit principe houdt: we zullen je vinden." De actievoerders schrijven dat ze doorgaan met hun acties tot er een einde komt aan de permanente verhuur van woningen via sites als Airbnb.

Ontmaskeren
Ook staat er een oproep om in actie te komen. "Vind de schandalige spookappartementen die overal om ons heen opduiken, markeer ze, ontmasker ze, en saboteer de hotelmarkt totdat zij barst."

Een huis moet een thuis zijn, en als je je niet aan dit principe houdt: we zullen je vinden
Actievoerders

De bekladdingen vormen een nieuw hoogte-, of dieptepunt in het hoog­oplopende publieke debat over toerisme in de binnenstad.

Met name in de buurt rond de Haarlemmerstraat is veel onvrede over de vele illegale hotels. Dit zijn woningen die permanent worden verhuurd en voor veel overlast voor buren zorgen. Ook gaat de permanente verhuur ten koste van de sociale cohesie.

Vorige week heeft de gemeente nieuwe afspraken gemaakt met Airbnb die illegale hotels tegen moeten gaan. Ook zet de gemeente speciale teams in om de overlast aan te pakken.

Lees ook: Airbnb verwijdert illegaal aanbod in Amsterdam